Thailand. Etnische profilering en blanke onschuld

 

leijnse, Profilering, Farang
Brommer maakte teveel lawaai. Boos, niet waar, betalen 
http://www.holiday-pattaya.com

Ze weten het uit eigen ervaring of hebben het ergens gehoord dan wel gelezen: de Farangs, de blankhuidige buitenlanders. Hij, meestal een hij, is altijd de klos. Want Thais, vooral vrouwelijke, zien farang nu eenmaal als wandelende ATM’s.  Moet de farang grote inkopen doen, niet zelf een negotie binnenlopen maar je partner sturen. Zodra ze je blanke koppie zien gaat de prijs tientallen procenten omhoog. Bij immigratie moet de farang voortdurend bukken om geld onder de tafel te schuiven naar een op blank geld beluste beambte die een komma verkeerd zag staan. En rijdt de farang keurig netjes op het brommertje of in het autootje van A naar B dan kan er gif op worden ingenomen dat een corrupte wetshandhaver ergens uit de bosjes springt en een bonboekje trekt. Betalen!

Gewoonlijk worden dit soort verhalen opgediend met veel vertoon van blanke onschuld. De benadeelde heeft zich meestal keurig aan de regels gehouden en dan toch…. Wij kijken niet door de fameuze roze bril dus het zal best dat er iemand af en toe een This is Thailand-ervaring beleeft. Maar in feite doet het er niet toe of die rondzingende  verhalen op waarheid berusten, waar het om gaat is dat een grote meerderheid van de farang er de pest in heeft als men anders wordt behandeld dan anderen, gediscrimineerd dus, al is het maar bij de  entree van een natuurpark of museum.

Bendes zwarte buitenlanders

Hans Geleijnse, Profilering, Farang

Je zou dus mogen verwachten dat de puur op zwarte buitenlanders gerichte acties van politie en militairen maandagnacht in een tiental (uitgaans)wijken van Bangkok verontwaardigde reacties oproepen in de blanke gemeenschap. Niets is minder waar. Even rondkijken bij de de white usual suspects op internet en sociale media levert een hoop applaus op, slechts een enkeling keurt het optreden af als als ‘discriminerend’ en/of ‘racistisch’.

De verantwoordelijke politiecommandant, majoor-generaal Surachet Hakpan gaf als verklaring voor de op zwarte buitenlanders gerichte actie dat bendes van ‘buitenlanders van vooral Afrikaanse afkomst’ Thailand onveilig maken met drugs, oplichting, valsemunterij. Slecht voor het imago van het land, voor de toeristenindustrie en zelfs voor de ‘nationale veiligheid’. Bovendien waren de maatregelen nodig met het oog op de komende crematie-plechtigheid van Zijne Majesteit koning Bhumibol.

Hans Geleijnse, Profilering, Farang
Politiecommandant Surachet met buit
Foto Khaosod

Kijken we naar de oogst van de ‘zwarte acties’ – 52 gearresteerden – dan kan het resultaat niet opzienbarend worden genoemd. 27 waren vrouwen, die ‘zicht verdacht ophielden op de trottoirs van Nana’. Daar lopen inderdaad maar weinig Thaise dames rond. Het gros van de andere gearresteerden had geen paspoort bij zich, had een verlopen visum of had zich niet op reguliere wijze aangemeld binnen 24 uur na aankomst op het logeeradres. Slechts twee van hen hadden een overigens kleine hoeveelheid drugs in bezig.

Etnisch gelinkte criminaliteit

leijnse, Profilering, Farang
Amerikaan, hakte lichaam slachtoffer in stukken

Dit was overigens volgens het persbureau Khao Sod de derde politieactie van dit kaliber in een jaar tijd. Natuurlijk moet de politie daar zijn waar misdaad en illegaliteit welig tieren. Zo hoor je uit Nederland vaak dat de wetsdienaren onzichtbaar zijn op hangouts waar crimineel gedrag verwacht mag worden. Maar mensen aanhouden alleen op basis van hun huidskleur? Geen punt, opgeruimd staat netjes, is de redenering van blanke onschuld. Of zoals een reageerder het formuleerde, die zwarten zijn van nature misdadig:  “Nooit meegemaakt met andere etnische groepen. Criminaliteit is wel degelijk etnisch gelinkt. Is niet racistisch bedoeld.”

Hans Geleijnse, Profilering, Farang
Vier stuks dronken farang mishandelden twee Thai
Chiang Mai City News

Vooruit, laten we deze niet racistisch bedoelde etnische link even volgen. Haal uit een jaar Thais misdaadnieuws de daders met blank velletje. Moordenaars. Verkrachters. Pedofielen. Onroerend goedfraudeurs, creditcardscams, amokmakers in kroegen en op straat, verkeersduivels, visum-overstayers en andere irregulier in het Land of Smiles verblijvenden. Hun aantal zal dat van zwarte boeven fors overstijgen.

Alle reden voor politie en leger om het vizier op blanke doelwitten te richten. Ongetwijfeld weet men precies op welke plaatsen men met ‘invallen’ grote kans op succes heeft. Maar dan ook niet zeuren over etnische profilering van De Farang.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 334 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

 1. Ik zat te denken om El Generalisimo het volgende voor te stellen: elke dag van de week een doelgroep controle.
  dag 1: Zwarte buitenlanders, want scammers en drugsdealers. Top tot teen fouilleren, gratis visitatie. Te vinden rondom o.a. Nana.
  dag 2: Farangs, want drugsgebruikers en pedo’s. Graag plasje inleveren of een fijn gesprek op het bureau alwaar men je smartphone door neust. Te vinden rondom Nana.
  dag 3: niet Thaise Aziaten, want illegale werkers of ongemanierde wildpoepers. Te vinden op bouwplaatsen en op straat.
  dag 4: Russen, want alcohol gebruikers en prostituees. Te vinden in een straal van 100m van een 7/11. Gewoon iedere bleekneus aanhouden want Somchai ziet natuurlijk niet dat jij geen Rus maar een laaglander bent.
  dag 5: Isaaners aanhouden en andere donkere domme Thai. Want lastig volk en communisten.
  dag 6: Arabieren/moslims aanhouden, ook maar meteen Sikhs want wie ziet het verschil? Want terroristen en dieven.
  dag 7: Nog maar een keer de farangs want daar loopt zoveel tuig van rond dat 1 controle niet genoeg is. Eventueel huis bezoek. Huiszoekingsbevel etc. niet nodig.
  dag 8: Junta, groenvolk en HiSo Thai. Maar deze zijn puur, rein en van alle smette vrije dus komen we niet aan toe op dag 8 van 7 maar we moeten toch wat op papier zetten zodat het net lijkt of er schoon schip gemaakt wordt onder alle lagen van het volk

  De politie kan dan dagelijks trots op de foto met de vangst van de dag. Onderzoek doen zegt u? Zonde van de tijd. Opsporing en recherche kan men terug brengen tot 1 segeant-majoor per provincie. Een rapportage boekje met “doodsoorzaak: 1) zelfmoord 2) zwaartekracht 3) buitenlander met nationaliteit _____ heeft het gedaan” volstaat.

  Iedereen blij! Toppunt van efficiëntie zonder die walgelijke Europese politieke correctheid. Thailand zal het paradijs der paradijzen zijn, worden en blijven.

 2. Twee opmerkingen:

  Positief profileren wordt natuurlijk geaccepeerd.
  Bij mijn tochten in de noordelijkste provincies ben ik in twintig jaar nog nooit door geuniformeerden gecontroleerd op identiteit of drugs, zelden op rijbewijs.
  Medereizigers in de bus, Thais of Burmezen, altijd.
  Gasten in de auto of op de motor alleen als het om jongeren gaat.

  De grootste groep slachtoffers van etnische profilering zijn de legale of illegale werkers uit Cambodja en Burma met hun gezinnen, een paar miljoen personen.
  Bij de geringste overtreding, en vaak ook zonder, wordt hun uitwijzing alleen voorkomen door een ‘afdracht’ van duizenden bahts – vaak een maandloon – aan de in dit grijze gebied actieve geüniformeerde

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.