Thailand en klimaatconferentie Parijs


Toespraak Thaise premier op Klimaatconferentie Parijs 2015 is alleen maar show, zeggen critici

Tijdens zijn toespraak op de Klimaatconferentie Parijs 2015 liet Thailand’s minister-president de wereld weten , dat zijn land binnen vijftien jaar haar CO2 uitstoot zal terugdringen met 20-25 procent. Dit zou gerealiseerd worden door een vermindering van het gebruik van fossiele Antonin Cee, Klimaatconferentie Parijs, logobrandstoffen en het promoten van duurzame vormen van energie. Het accent zou komen op ontwikkeling van groene industrieën en uitvoering van het zgn. sufficiency-economy model. Dat laatste is een nogal vaag geformuleerd economisch model, dat gedeeltelijk gebaseerd is op ruilhandel.

Critici hier te lande noemen het plan volkomen onrealistisch en alleen maar showpraat voor het wereldpodium. Volgens Srisuwan Janya, president van de Stop Global Warming Association, staat het plan haaks op het huidige regeringsbeleid. ‘Wat ik hoorde van onze minister-president waren honingzoete woorden om de wereldgemeenschap te behagen. Maar wat de regering hier in Thailand doet, is totaal het tegenovergestelde’,zei hij.

 

Antonin Cee, Klimaatconferentie Parijs, Prayuth
Weer een adembenemende groene energiedag in Chiang Mai

In Thailand staan verschillende projecten op stapel voor met fossiele brandstof gestookte electriciteitscentrales. Voor twee ervan, één in de buurt van de populaire badplaats Krabi en de andere in Songkla, wordt binnenkort met de bouw begonnen, geheel volgens de plannen van de Electricity Generating Authority van Thailand. ‘Het heeft geen zin te wachten tot de regering tot andere inzichten komt’, meende Penchorn Saetang, directrice van Ecological Alert and Recocery Thailand. ‘De mensen moeten massaal de straat op om groene energie te eisen’.

Onder de huidige omstandigheden lijkt dit een vrome wens, die geen werkelijkheid zal worden. Met de militaire junta aan de macht zijn bijeenkomsten van meer dan zes mensen verboden. Ook de pers wordt steeds meer aan banden gelegd en het ziet er niet uit dat dit zo maar zal veranderen. Op het ogenblik is het militaire bewind verwikkeld in een corruptieschandaald, dat nogal wat stof doet oplaaien. Volgens minster van Defensie en tevens vice premier generaal Prawit Wongsuwan, brengt dat de stabiliteit van de regering niet in gevaar. ‘

‘Je kunt ons gerust vergelijken met gewapend beton’, verzekerde hij tijdens een interview.

Bron: The Nation


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 192 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

4 Comments

 1. Maarten, er zijn al enkele landen die hun energie voor het grootste deel uit schone energie halen. Uruguay is voor 90 % ‘groen, denemarken gaat die kant op en zo zijn er nog wat landen die serieus bezig zijn om hun traditionele energiebronnen te vervangen door schone energie. Kernenergie veilig? Vertel dat eens aan de honderdduizenden mensen die rond de centrale van Fukushima wonen. Of Tsjernobil…

 2. Helemaal juist , dat wisten wij al een tijdje. Een oplossing aan de bevolking uitbreiding is de meest onmiddellijke oplossing.

 3. Groene energie is een illusie. Vernietigt welvaart, tast de natuur aan, is extreem duur.
  Kernenergie is schoon, minder gevaarlijk en goedkoop. OK een ongeluk met een centrale heeft grote gevolgen, maar de huidige centrales zijn zeer veilig. Gas, olie en kolencentrales leveren honderden malen meer slachtoffers op. Prayuth zou er dus beter aan doen bij China of Rusland om een kern centrale te bedelen

  • Het is niet te hopen Maarten dat landen als Thailand over een kern centrale kunnen beschikken in de toekomst.
   De mentaliteit alleen al is genoeg reden om dat maar niet te doen.
   Of was het je een klein beetje ontschoten dat men wel meer probleempjes heeft met meer als de helft doen als het niet zeer beslist nodig is.

   Uiteraard zijn fossiele brandstof centrales niet echt een vooruitziende blik maar er is meer tussen het een en het ander.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.