Thailand. Geen bloeddonor voor de phuyai baan

De Phuyai Baan van wijk 7 in Kae Pe is dood. Deze week overleden in het districtsziekenhuis Kalasin. Oorzaak: geen donorbloed beschikbaar voor door bloedinfectie noodzakelijke bloedwissel.

Voor niet-Thailandkenners: De phuyai baan is een gekozen bestuurder, voorzitter van een wijkraad. Een goede Phuyai Baan is vooral manusje van alles, vraagbaak, raadsman, ritselaar. Prida was er zo eentje. Zijn dorp Kae Pe telt rond zesduizend inwoners, ligt op twintig kilometer van provinciehoofdstad Kalasin, centraal in de Isaan. Deze regio geldt sinds jaar en dag als één van de armste van Thailand.

Hans Geleijnse, Bloeddonor, Pujai Ban, Kae PePrida, zestiger, fors postuur, was populair in wijk zeven. Een levensgenieter mag je wel zeggen, met vier kinderen verwekt bij drie vrouwen. Het werd hem vergeven, want nooit te beroerd om ruzies te schikken, een tandje bij te zetten in de rijstbouw. Vrolijk mens ook. Dit alles wordt me gewaar door een emotioneel skype-gesprek tussen mijn echtgenote en een van haar zussen in Kae Pe.

Prida, zo vertelt de zus, had al een tijd last van een opgezwollen voet, maar wilde niet naar de dokter. Whiskey is de beste medicijn, placht hij te antwoorden op weer een goedbedoeld advies.  Tot hij van de pijn niet meer kon lopen, dus niet werken en een radicale maatregel nam: hij plantte een forse tandenstoker in de gezwollen enkel.

Dat was de aanloop naar een enkele reis ziekenhuis. Het bloed spoot alle kanten op, de arme man had ook bloedvergiftiging opgelopen, vertelde zus. Mijn vrouw liet weten geen behoefte te hebben aan meer details, maar zus was niet te stoppen.

Dat leverde nog dit saillante detail op: terwijl de Phuyai Baan langzaam in coma weggleed zochten artsen en verplegers naar donorbloed. Moeilijke bloedgroep, niet in het ziekenhuis beschikbaar. Een van zijn dochters plaatste nog een emotionele oproep voor een bloeddonor op haar Facebook-pagina. Tevergeefs. ‘Niemand durft naar het ziekenhuis uit angst voor corona,’ zei zus. ‘Daarom is onze pujai ban nu morsdood.’

Mijn vrouw keek nog eens naar het scherm van haar iPad. De beide zussen pinkten een traantje weg. Toen zei de oudste: ‘Maar corona brengt ook geluk. Een begrafenisfestijn organiseren mag nu niet. Dat scheelt de familie een bom duiten.’

Mijn vrouw en haar familie in Ban Kae Pe zijn er nu van overtuigd dat als de gevreesde uitbraak van Covid-19 ook werkelijkheid wordt de dood van Phuyai Baan Prida geen incident zal blijken.

Hans Geleijnse, Bloeddonor, Kaepe, Corona
Humor in Moo 7 Kae Pe
Foto @N. Phansawat

Ook op Trefpunt: over mensen uit en leven in Kae Pe

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.