El Amor Brujo in een grand resort te Hua Hin


Theo van der Schaaf, El Amor Brujo, Grand Resort

Hua Hin, Centara hotel, 29 juni 2018 

Soms  vallen dingen mee. Ik vond de uitnodiging al wel bemoedigend maar durfde toch niet voor honderd procent enthousiast te worden. Het is tenslotte Hua Hin in Thailand alwaar culturele manifestaties nu niet echt routine zijn. Afijn, mijn aarzelingen uiteindelijk toch overwonnen en twee bevriende echtparen overgehaald om samen een quatre-mains concert te gaan meebeleven. Het vindt plaats in het koloniale, mooiste en oudste hotel van Hua Hin, The Centara Grand Resort & Spa. Alles is er nog koloniaal en dat begint al met de poortwacht, die je daar in traditionele verpakking begroet.Theo van der Schaaf, Amor Brujo. Hua Hin, Grand resort

De via email ontvangen uitnodiging is in het Nederlands gesteld en juicht: jullie zijn allemaal welkom, kom, en neem al je vrienden mee. Afkomstig van Approach Magazine en gericht aan Beste Nederlandse Club. Er staat niets in over reserveren of wat dan ook, makkelijk dus. Ik ontving hem begin juni en aldus verheugen we ons bijna een maandlang op: voor vier handen bewerkte piano muziek van o.a. Schubert en Manuel De Falla uitgevoerd door de Spaanse Carles & Sofia. Wat de aarzeling in mij los maakt is de toegangsprijs en het arrangement; slechts 700 baht inclusief hapjes en drankjes vooraf en tijdens de pauze.

We filosoferen wat over waar in Centara dit concert zal plaatsvinden: buiten of zou er een concertzaal zijn? Nut is vooral bezig met hoe sjiek ze er uit moet zien. Het wordt lang en zwart en erg mooi. Ik trek een tropische, kakikleurige lange broek en idem overhemd aan. Komt meteen door de keuring bij Nut. We gaan met de auto want het is makkelijk parkeren daar. Ik heb voor de zekerheid de kleurige email uitgeprint en zwaai ermee als we bij de slagboom aankomen. We mogen meteen door met wijds handgebaar en buiging toe.

Wijn van boeddha-lijke kwaliteit

Wanneer we richting hoofdingang wandelen worden we onderweg naar de rechtervleugel van het hotel gedirigeerd. Het is dus binnen. We komen bij een tafel waarop brochures van het pianoduo en waarachter een Thaise dame die vraagt of we hebben gereserveerd. Ik laat de email zien en zeg dat er niets in staat over reserveren. Het ziet er niet heel druk uit en de dame bevestigt dat ook en zegt dat er daarom ook geen probleem is voor ons. We betalen en gaan een zaal binnen waar we bij de deur worden ontvangen met dienbladen vol wijnen en bier. De witte wijn die ik neem is ronduit boeddha-lijk, wow, van een andere planeet. De rode is volgens mijn gezelschap ook al buitenaards goed.

Theo van der Schaaf, Amor Brujo. Hua Hin, Grand resortDe zaal is half gevuld met naar ik schat zo’n zestig a zeventig mensen, allen geschaard in groepjes rond statafels. Ik hoor geen Nederlands gek genoeg. Het ziet er geanimeerd uit. Nu lopen er opeens Thaise bediendes rond met dienbladen vol lekkernijen op lepels. Een ‘walking diner’. Asjemenou!! Het een is nog exquiser, verfijnder en lekkerder dan het ander. Opperste verwennerij. Nou zag ik al in de brochure van het pianoduo dat ze gesponsord worden door Steinway & Sons, de beroemde pianomakers, maar dit niveau van onthaal en gastvrijheid is ongekend. Ik vermoed dat er  her en der nog wel wat subsidies aan te pas komen

Precies om zeven uur worden we naar een naastgelegen concertzaaltje gestuurd. De drankjes mogen mee naar binnen. Alle stoelen zijn sjiek, wit  aangekleed. Het is echt een concertzaal want akoestisch is over alles nagedacht. Zelfs onze stemgeluid lijkt door de zaal te worden verorberd. Na een ruime en heldere introductie van het duo door een man die alles van ze weet – ze speelden in alle wereldsteden en grote concertzalen (o.a. Carnegie Hall in New York), zijn vooral beroemd om hun unieke synchronische samenspel en speciale piano bewerkingen van anders bedoelde composities  – komt het stel ontvangen door enthousiast applaus het toneel op. We worden ruim een half uur vergast op composities van Brahms en Schubert. Niets mis mee.

Stemming zit er goed in

Tijdens de pauze wordt de inwendige mens wederom overvloedig verzorgd. De Thaise bediening moedigt het drinken letterlijk aan. Ze vinden het leuk om zoveel weg te kunnen geven. De stemming zit er goed in. De muzikanten worden geprezen om hun inderdaad virtuoze spel. Het volume van de conversatie stijgt mee met het aantal genuttigde glazen.

We komen er niet uit welk stuk nu het mooiste was, hebben allemaal een andere mening. Nut heeft nog nimmer een klassiek concert meegemaakt en is ook vol  vuur en bewondering.

Theo van der Schaaf, Amor Brujo. Hua Hin, Grand resort

Na een minuut of twintig gaan we weer terug naar ons duo. En dan begint het. Majestueus, donder en bliksem, zwepen en lasso’s erover, vier handen die ongetemd maar vurig de piano afranselen. Manual De Falla’s El Amor Brujo bewerkt voor vier handen aan de piano. Alle woorden hiervoor schieten tekort. Wat een pracht, wat een avond en dat in Hua Hin.

 

Foto homepage eerder gepubliceerd op Hungry Asians

 

 

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 43 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon

1 Comment

  1. Weer een mooie column Theo. Wat cultuur opsnuiven en een avondje klassieke muziek is altijd goed en voedt je geest, ook in Hua Hin. Leuk voor Nut om dit mee te maken. Ga je ook naar het jaarlijkse jazz-festival daar?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.