Thailand. Een olifant en een tempel

Wat Pong Yang Khok (วัดปงยางคก), tempel op door olifant gekozen plaats

Wat Pong Yang Khok is een kleine tempel ten westen van de stad Lampang. Het mooiste deel van de tempel is de oude viharn, die in traditionele Lanna-stijl is gebouwd. De tempel heeft geen zijmuren,  het is eigenlijk niet meer dan een dak dat door palen wordt ondersteund.

De viharn staat bekend als de Viharn Phra Mae Chao Chamathewi (‘de koningin Chamathewi Viharn). De legende wil dat ergens in de zevende eeuw koningin Chamathewi van Hariphunchai, het huidige Lampun, op bezoek ging bij haar broer, de koning van Lampang. Bij het gezelschap was een olifant die een paraplu droeg bestemd voor de tempel Wat Lampang Luang, die een paar kilometer van onze tempel vandaan ligt. Op de plaats waar de viharn nu staat stopte de olifant plots, knielde neer, en trompetterde een groet. De koningin beschouwde dit als een belangrijk teken. Maar alsof dit teken nog niet krachtig genoeg was ontstond er ook nog een onweer waarbij een bliksem insloeg op een dichtbij gelegen mierenhoop. Reden genoeg om een tempel te bouwen op de plaats waar de mierenhoop lag.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

De Thaise geschiedenis kent  veel verhalen over olifanten die de plaats bepalen waar een tempel gebouwd moet worden. Ook de plaats waar de, voor Chiang Mai, belangrijke tempel Wat Doi Suthep gebouwd is, werd door een trompetterende olifant bepaald.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

De oude Viharn

De viharn die er nu staat is gebouwd tussen 1732 en 1759 door Phraya Sulao Reuchai Songkhram, een plaatselijke leider. Het is niet helemaal zeker dat de oorspronkelijke viharn op dezelfde plaats stond. De houten loopplanken moeten ervoor zorgen dat je bij regenweer droog tot aan de schrijn kunt lopen. De tempel ligt lager dan het terrein, en loopt bij hevige regen onder water.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Khoe chang nob, een gebouwtje als eerbetuiging aan de olifant, gebouwd rond 1900. Binnen in een schrijn met een witte olifant.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen
Foto Patchaneeboon Charoenpiew

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Het boeddhabeeld in de oude viharn.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Een schrijn voor koningin Chamathewi.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Het tempeltje heeft een bewogen geschiedenis.

Thip Chang

Thip Chang was een gewone dorpeling in  Ban Pong Yang. (in Hang Chat, Lampang). Hij leefde van 1732 tot 1759. Thip heeft zijn naam ‘Chang’ (olifant) gekregen omdat hij zeer bedreven was met wapens en heel goed in het verdrijven van olifanten van de velden van de boeren.

Aan het einde van de Ayutthaya-periode is Chiang Mai onder het bewind van Birma. Lampang was een onafhankelijke stadstaat tot Thao Nan Maha Yot de heerser van Lamphun, Lampang veroverde. Hij richt een commandocentrum op in Wat Phra That Lampang Luang, dicht bij onze tempel.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

De mensen die niet gelukkig waren met het bewind van Maha Yot vroegen aan Thip om de strijd aan te binden met de veroveraar. De dorpelingen vormden een klein legertje, en Thip is het gevecht aangegaan met Thao Maha Yot. Sporen van dit zwaardgevecht staan nog altijd in de balken van het tempeltje.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Thip Chang won het duel glorieus, en de mensen vroegen hem om hun koning te worden. Thip kreeg de naam Phraya Sulva Luechai War gekregen en heeft nog een paar jaar over zijn klein koninkrijk geregeerd.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Thip kan trots zijn op zijn nakomelingen zoals we aan zijn stamboom kunnen zien. Twee zonen zijn leiders geworden van verschillende stadstaatjes, en ook de kleinkinderen zijn allen heersers geworden.  Phra Thao Khawila, één van de kleinkinderen. was bijvoorbeeld leider van Chiang Mai.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Nog een paar beelden van de oude viharn.

Op een paar plaatsen hangen houten panelen tussen de steunpalen, waarop boeddhabeelden geschilderd zijn.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

 

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Een nieuwe viharn, die naast de oude gebouwd is, met aan de achterkant de pagode.

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Wat Pong yang Khok. Lode Engelen

Op een plaats waar waarschijnlijk nog veel geesten ronddwalen mag een geestenhuisje zeker niet ontbreken!

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Lampang op 17.11.2018.

 

Meer Lode over olifanten: Een festival voor mens en olifant
Lode Engelen
Over Lode Engelen 254 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be