Thailand. Een fotografische hulde aan handenarbeid

Rijst verbouwen

Mensen die handenarbeid verrichten zijn overal zichtbaar maar worden zelden gedocumenteerd. Dit zegt Will Langston (31) uit Buffalo, New York, die vijf jaar geleden naar Thailand kwam. Oorspronkelijk om te werken als Engelse leraar op een school in Bangkok. Daarna kwam hij naar Chiang Mai, waar hij nu vier jaar woont en werkt als leraar visuele kunst aan de Chiang Mai University. (CMU)

bouwvakker

Van 8-28 Januari houdt hij een fototentoonstelling in het Chiang Mai House of Photography, ondergebracht in een van de prachtige traditionele villa’s midden in de oude stad. Getiteld the Working Class Portraits, maakt de tentoonstelling deel uit van zijn proefschrift voor het doctoraalexamen, eveneens aan de CMU.

Langston: ‘Als ik hier rondrijd op mijn brommer zie ik ze overal, werkend aan elektriciteitskabels, in sloten, op de rijstvelden…Mensen die handenarbeid verrichten. Ze zijn de werkelijke motor achter de economie en ik hoop daar met mijn werk meer aandacht voor te vragen’.

werken aan elektra, elektricien

In de tentoonstelling is een selectie te zien van 66 foto’s, die Langston daarvoor uitkoos. ‘Het was moeilijk kiezen’, lacht hij, ‘want ik had er in totaal zo’n vierhonderd en het zijn allemaal mijn baby’s’.

rijstboer

Het hier getoonde werk is uitsluitend in zwart-wit. Langston hierover: ‘Zwart-wit is een hele pure vorm van fotografie. Je snijdt als het ware door de kleuren heen zodat de volledige focus op het onderwerp komt te liggen. Bovendien leent zwart-wit zich heel goed voor documentatie’.

kapper

Na de tentoonstelling worden zijn foto’s opgeslagen in de archieven van het Chiang Mai House of Photography, dat tot doel heeft de Lanna cultuur van Noord-Thailand te documenteren en te bewaren voor toekomstige generaties.

Will Langston

Langston heeft zoals hij zegt vele petten op, maar zijn hart ligt in de fotojournalistiek. Hij publiceert zijn werk ook in magazines zoals Chiang Mai City Life, The Thaiger, The Bangkok Herald, The Chiang Rai Times, The Pattayamail en The Dailyhive. Ook op Trefpunt Azië zal hij de komende maanden te zien zijn.

De openingsreceptie van zijn tentoonstelling vindt plaats op 8 januari 2021 om 18.00 uur.

 

Over Antonin Cee 200 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*