Thailand. Duiker omgekomen bij hulpverlening aan voetbalteam in grot (update)

Redactie, Omgekomen duiker, Voetbalteam grot
Omgeomen Navy Seal Samarn Kunan
Foto van Instagram account

Tragische ontwikkeling bij het reddingswerk voor de dertien jongens die sinds zaterdag 25 juni vastzitten in het grottenstelsel Tham Luang Nang Non bij Chiang Rai. Class Samarn Kunan, 38-jarige duiker van commando-eenheid Navy Seals kwam donderdagavond om het leven toen hij zuurstofflessen naar het voetbalteam bracht. Dit berichtte Khaosod English. De duiker zou het bewustzijn hebben verloren na een val. Hij overleed om 2 uur ’s nachts.

Omdat de lucht in het gewelf Pattaya Beach (vijf kilometer van de ingang van de grot) waar de jongens opgesloten zitten steeds ijler wordt is overbrenging van zuurstofflessen noodzaak. Grote zorg is er dankzij hevige regenval ook over het gestegen waterpeil in het onderaardse labyrint. Pompen draaien op volle toeren om het water weg te krijgen, maar dit lukt nauwelijks. Ook is er nog geen manier gevonden om coach en voetbalteam op een andere manier te bevrijden dan onder water via lange en zeer grillige ‘gangen’ waarbij groot risico is van beklemd te raken. De jongens moeten daarvoor eerst duiktraining krijgen. Zij bevinden zich op vijf kilometer afstand van de ingang van de grot.

Redactie, Omgekomen duiker, Voetbalteam grot
Foto Khaosod English

Gisteravond is ook geprobeerd lucht in de grotkamer te pompen via een slang. Die pogingen worden voortgezet.  Seals-commandant Apakorn Yookongkaew zei dat zijn eenheid nog nooit zo’n ervaring had meegemaakt, ‘maar het is een opdracht die we moeten volbrengen’. Het kost de duikers vijf tot zes uur om bij de jongens te komen.

Inmiddels heeft een team Australische experts zich bij de andere buitenlandse hulpverleners gevoegd. Koning Vajiralongkorn heeft volgens Thai PBS zijn grote waadering voor het werk van de buitenlandse teams geuit. Zij moeten met alle egards worden behandeld en als zijn persoonlijke gasten beschouwd. Voor hun reddingswerk zullen ze rijkelijk worden beloond.

LIVE: Rescue diver killed in cave as boys running out of time

Geplaatst door Khaosod English op Donderdag 5 juli 2018

 

 

 

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 513 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

 1. Ongevallen tijdens rescue diving zijn niet ongewoon vanwege de psyche druk. Er wordt tijdens trainingen op gehamerd, nr 1 zorg voor jezelf , nr 2 zorg voor je buddy, nr 3 zorg voor de te redden persoon.
  Naaste psyche druk is er de lichamelijke inspanning, dus zorg voor voldoende rust. Je wordt een specialist op maar een manier : door natuurlijke selectie. Als je een fout maakt sta je er alleen voor, los je het niet op dan sterf je.
  Dus je leert en leert en leert. Voor mij is het als de studie voor Buddha.
  Alle levensvragen komen aan bod. Hoe je ermee omgaat bepaalt mede je konstitutie terwijl daarbeneden alleen bent. Als de emoties/angsten je overmeesteren ga je sneller ademhalen en je zuurstoffles raakt sneller leeg. Er is geen ontspanning mogelijk ( emergency ascent ). Los het probleem op, of ga terug. Niet genoeg zuurstof, je sterft.
  En dat weet je als je je voorbereid voor de volgende duik ! Dus je wordt meditatief, er is geen ontsnappen aan.
  Deze mensen zijn de Buddha’s in the making ! Respekt !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*