Thailand. De doodskist in met hoop op beter leven


Redactie, Doodskisten, Traditie, Boeddhisme
Doodskisten in kleur van de dag
Foto Khaosod

In de hoop opnieuw geboren te worden in een beter leven trokken devote boeddhisten op nieuwjaarsdag naar Wat Maneepraison, een tempel in het stadje Tak in noordelijk Thailand. Daar gingen ze, gekleed in een wit gewaad in een doodskist liggen.

De doodskisten waren in lange rijen opgesteld voor een platform waarop boeddhistische monniken Pali-gezangen reciteerden. Op symbolische wijze werden zo dood en wedergeboorte aangeduid. De Maneepraison tempel staat bekend om dit ritueel, waarvan geloofd wordt dat het tot een beter volgend leven leidt.

Niet iedereen was echter geïnteresseerd in het betere toekomstig leven. Phon Saensak, een 60-jarige man uit de provincie Tak, zei er heen te gaan omdat hij al maandenlang last had van maagzweren, waaraan de doktoren niets konden doen. Hij zei te hopen op deze wijze genezing te vinden.

Ook elders in Thailand. in een tempel in Suphan Buri worden dergelijke rituelen uitgevoerd. Hierbij hebben de binnenkanten van de doodskisten de kleuren die traditioneel geassocieerd worden met de dagen van de week. Iedereen kiest zijn kleur aan de hand van de eigen geboortedag. Ook waren er mensen die door het ondergaan van dit ritueel hoopten op een welvarender verlenging van hun huidige leven.

Bron: Khao Sod Thai


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 767 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.