Thailand. De doodskist in met hoop op beter leven

Redactie, Doodskisten, Traditie, Boeddhisme
Doodskisten in kleur van de dag
Foto Khaosod

In de hoop opnieuw geboren te worden in een beter leven trokken devote boeddhisten op nieuwjaarsdag naar Wat Maneepraison, een tempel in het stadje Tak in noordelijk Thailand. Daar gingen ze, gekleed in een wit gewaad in een doodskist liggen.

De doodskisten waren in lange rijen opgesteld voor een platform waarop boeddhistische monniken Pali-gezangen reciteerden. Op symbolische wijze werden zo dood en wedergeboorte aangeduid. De Maneepraison tempel staat bekend om dit ritueel, waarvan geloofd wordt dat het tot een beter volgend leven leidt.

Niet iedereen was echter geïnteresseerd in het betere toekomstig leven. Phon Saensak, een 60-jarige man uit de provincie Tak, zei er heen te gaan omdat hij al maandenlang last had van maagzweren, waaraan de doktoren niets konden doen. Hij zei te hopen op deze wijze genezing te vinden.

Ook elders in Thailand. in een tempel in Suphan Buri worden dergelijke rituelen uitgevoerd. Hierbij hebben de binnenkanten van de doodskisten de kleuren die traditioneel geassocieerd worden met de dagen van de week. Iedereen kiest zijn kleur aan de hand van de eigen geboortedag. Ook waren er mensen die door het ondergaan van dit ritueel hoopten op een welvarender verlenging van hun huidige leven.

Bron: Khao Sod Thai

Redactie
Over Redactie 538 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.