Dierenopvangcentrum Edwin Wiek in de problemen


Noodkreet dierenopvangcentrum Wildlife Friends Foundation Thailand. Doneeractie gestart.
Edwin Wiek, stichter Wildlife Friends Foundation Thailand. Foto Vimeo Video

Na een noodkreet van Edwin Wiek, oprichter dierenopvangcentrum Wildlife Friends Foundation Thailand, is er een doneeractie gestart. “Moeilijk te geloven dat we na 20 jaar vechten voor de dieren nu aan het einde komen. Met geen geld meer op de bank na eind april moeten we nu waarschijnlijk op zoek naar een nieuw onderkomen voor honderden dieren. De autoriteiten hebben eindelijk gewonnen”, schrijft hij op zijn facebookpagina.‎

Als er geen oplossing komt gaat het levenswerk van Edwin Wiek verloren. De corona-crisis heeft overal hard toegeslagen, ook bij de in 2001 opgerichte Wildlife Friends Foundation Thailand.  Een opvangcentrum in Zuid-Thailand, ten oosten van de badplaats Hua Hin tegen de Birmese grens gelegen. Edwin en zijn team redden en verzorgen onder meer apen, tijgers,  olifanten en beren die in handen van stropers en handelaren zijn gevallen. Bevrijd uit een uitzichtloze gevangenschap of gevonden na gedumpt te zijn. Na hun redding, behandeling en rehabilitatie laat de stichting de dieren waar mogelijk weer vrij in het wild. Een aantal heeft een nieuw thuis gevonden in het opvangcentrum.

85 % inkomsten kwijt

In het dierenopvangcentrum werken fulltime medewerkers, voornamelijk uit het naburige dorp, Thaise en buitenlandse dierenartsen gespecialiseerd in wilde diersoorten en internationale vrijwilligers. Buitenlandse bezoekers bezoeken de projecten om meer over het lot van de dieren te leren. Ze kunnen er verblijven in een eco-lodge. Er zijn betaalde dagtrips naar de opvang en vrijwilligers uit de hele wereld komen helpen en betalen een bijdrage voor hun verblijf. Deze belangrijke bronnen van inkomsten zorgen ervoor dat de populatie gevoed en verzorgd wordt. Door de Covid-19 crisis ligt dat allemaal stil. “Thailand is op slot, daardoor zijn we 85 procent van onze inkomsten kwijt”, aldus Edwin in een reactie op zijn noodkreet. “Onze reserves raken op en ondertussen komen er steeds meer dieren bij die hulp nodig hebben.”

Inval dierenopvangcentrum

In Thailand worden, zoals in elk land ter wereld, dieren misbruikt, uitgebuit voor winst en menselijke voldoening. Er zijn veel voorbeelden van uitbuiting zegt Edwin. Zijn kritiek wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Zo werd hij 2013 aangeklaagd wegens illegale praktijken. Hij belandde zelfs een tijd in de cel. Er werden bij een inval in het dierenopvangcentrum 99 dieren in beslag genomen. De ambtenaren probeerden met stokken dieren uit hun kooien te halen, apen werden met stenen bekogeld. De ambtenaren hielden dit acht dagen vol, gestresste en dode dieren waren het gevolg. De stichting werd uiteindelijk vrijgesproken van alle aanklachten na een hoger beroep. De reden van de commotie was dat de Brabander publiekelijk medewerkers van het Thaise Department of National Parks (DNP) beschuldigde van betrokkenheid bij de jacht op babyolifanten. Daarbij worden de moeders doodgeschoten om vervolgens de jonkies mee te nemen voor de toeristenindustrie. Deze zaak kreeg wereldwijd aandacht. In Nederland stelde de Partij voor de Dieren daar vragen over in de Tweede Kamer. Sindsdien wordt de dierenbeschermer regelmatig lastig gevallen door hoge ambtenaren en zakenmensen met valse aanklachten.

Vrijwilligers WFFT op stap met een olifant.

Doneeractie

Inmiddels is de opvang gegroeid en vangt WFFT zo’n 900 (wilde) dieren op. Olifanten, beren,  krokodillen, chimpansees, orang-oetans en andere apen, naast vogels, honden, katten, paarden, varkens, et cetera. Het park ligt er vredig bij in het landschap. Maar schijn bedriegt. Het einde nadert en daarom moeten er sponsoracties op touw worden gezet. In Nederland is een doneeractie gestart. De initiatiefnemers willen minimaal €10.000 ophalen. De actie duurt tot en met 30 april. Zowel nationaal als internationaal zijn mensen bezig zich in te zetten voor het behoud van WFFT, dat een belangrijke bijdrage levert aan de opvang en behandeling van dieren in Thailand en daarbuiten.

Edwin bedenkt zelf ook van alles. Zo heeft hij vier dagen en drie nachten in de kooi van Canoe geleefd. Een chimpansee die 32 jaar opgesloten zat in deze kooi. Hij wilde met deze actie duidelijk maken dat wilde dieren niet in kooien horen. En  fondsen werven om de dieren te kunnen verzorgen en voeren tijdens de Covid-19-crisis. Het leverde €25.000 op. Maar dat is bij lange na niet genoeg.

Noodkreet

De dierenbeschermer pur sang blijft positief, ondanks zijn noodkreet om hulp: “’s Avonds denk ik wel eens, ik stop er mee, maar als ik dan ‘s ochtends wakker word en die dieren zie zitten dan weet ik dat ik door moet voor hen. Het enige positieve op dit moment is dat we geen schulden hebben en alles eigendom is van de stichting. Ik heb zelfs zonne-energie dus de kosten zijn laag.”


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 233 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. wat een goed geschreven stuk. Ik ben degene die de doneeractie is gestart. Ik heb de termijn voor nu verlengt t/m 01 juli, maar dat kan zomaar later worden. Ik ga niet stoppen met proberen te helpen. Dank je wel voor de aandacht aan deze geweldige stichting.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*