Thailand. Bewind in lastig parket met detentie voetbalvluchteling uit Bahrein

De Thaise premier Prayuth bevindt zich naar eigen zeggen in een lastig parket. Op zijn bureau ligt sinds maandag een officieel uitleveringsverzoek van Bahrein voor de 25-jarige voetballer Hakeem al-Araibi, vorig jaar november bij aankomst in Thailand aangehouden. Daarnaast in niet voor tweeërlei uitleg vatbare bewoordingen een brief van de Australische premier Scott Morrison, waarin deze schrijft zich het lot van de voetballer persoonlijk aan te trekken. Met het dringende verzoek Hakeem niet aan de schatrijke oliestaat uit te leveren.

Redactie, Bahrein, Voetbalvluchteling
Hakeem vast op Suvarnabhumi Airport
Foto Human Rights Watch

Morrison benadrukt dat de voetballer in het bezit was van officiële Australische reisdocumenten waarin zijn status als erkende politieke vluchteling was vastgelegd. Een erkenning die, voegt hij er aan toe, door Australië niet zomaar wordt afgegeven. Hakeem vluchtte in 2012 naar Australië, volgens eigen zeggen uit angst te worden aangehouden wegens kritiek op het vorstenhuis en bewind daar. Hij werd nadien bij verstek tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ondermeer brandstichting, beschuldigingen die Hakeem ontkent. Hij vreest bij uitlevering niet alleen de cel maar ook marteling.

Prayuth: ‘Het ligt gecompliceerd’

Prayuth liet weten de situatie met de vluchteling ‘gecompliceerd’ te vinden. ‘Enerzijds hebben we goede betrekkingen met Bahrein, maar ook met de FiFA’, zei hij, refererend aan de protesten van de wereldvoetbalbond tegen arrestatie en mogelijke uitlevering van Hakeem. En niet vrij van dramatiek voegde hij eraan toe:  ‘Hoe een oplossing te vinden? Ik heb begrip voor de zorgen van alle partijen’.

Redactie, Bahrein, Voetbalvluchteling
Hakeem al-Araibi voor rechter gebracht
Foto Khaosod English

Dat mag wat rijk worden genoemd. Want Thailand, dat het VN-vluchtelingenverdrag niet erkent, had tot nog toe alle protesten uit sportwereld en van mensenrechtorganisaties naast zich neergelegd. Bangkok had Hakeem en echtgenote in plaats van op een discutabel Interpol-opsporingsverzoek aan te houden immers ook naar Australië kunnen terugsturen. Gekozen werd echter voor aanhouding en voorgeleiding. De rechtbank besliste in december de detentie van de voetballer met zestig dagen te verlengen. Het definitieve besluit over zijn uitwijzing zou over een week worden genomen. Deze gang van zaken wekte de schijn dat Bahrein aan het langste eind zou trekken.

Geen Thaise Twitterstorm

Redactie, Bahrein, Voetbalvluchteling
Eind goed al goed. Rahaf neemt afscheid van chef immigratiedienst
Foto Thai Immigration

Mogelijk speelde ook mee dat de Thaise autoriteiten in de zaak-Hakeem voornamelijk te maken kregen met protesten uit het buitenland.  Dat lag anders bij de aanhouding eerder deze maand van de 18-jarige uit Saoedi-Arabië gevluchte ex-moslima Rahaf. Een Twitterstorm van eigen bodem zorgde ervoor dat Rahaf niet op het vliegtuig terug naar Saoedi-Arabië werd gezet. De jonge vrouw kreeg op het laatste nippertje een VN-vrijgeleide naar Canada.

Hakeem speelt in Australië voor semi-profclub Pascoe Vale FC in Melbourne. Volgens hem was een belangrijke reden voor zijn aanhouding de forse kritiek die hij had gegeven op sheik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, behalve lid van het koninklijke huis ook voorzitter van de Asian Football Confederation. De AFC kreeg de nodige kritiek te verwerken omdat de bond niet opkwam voor de voetballer. De organisatie sloot zich pas dinsdag aan bij de protesten van FIFA en Internationaal Olympisch Comité.

Bronnen: Khaosod English, persbureaus

Meer op Trefpunt over dit onderwerp: de ene vluchteling is de andere niet enTwitterstorm over Saoedische Rahaf 
Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.