Thailand. Demonstratieverbod junta genegeerd. 300 betogers in Bangkok


Een betoging in Bangkok voor verkiezingen, tegen de junta trok zaterdag rond driehonderd demonstranten. Dat waren er niet veel meer dan de politiemacht die ter bewaking bij het Victorie Monument in de Thaise hoofdstad was ingezet.

Activistenleider Rangsiman Roma spreekt tijdens de betoging
Foto Khaosod

Nadat bij een eerdere betoging vorige week 39 mensen waren opgepakt, wat veel media-aandacht trok, achtten de Thaise autoriteiten het ditmaal kennelijk handiger om soepeltjes met het geldende demonstratieverbod om te gaan. Er werden geen arrestaties verricht, ondanks dat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen drie kopstukken van pro-democratiegroepen. Een vierde activistenleider haalde de demonstratie niet. Hij werd bij het verlaten van zijn huis opgepakt. Er waren geen incidenten, na een paar uur gingen de betogers uiteen.

De politie had rond het monument wel een cordon sanitaire gecreëerd, zodat de betogers op enige afstand van trottoirs hun leuzen tegen dictatuur en tegen uitstel van beloofde verkiezingen moesten laten horen. Op affiches en spandoeken kreeg de junta die in 2014 met een staatsgreep de macht greep het dringende advies terug naar de barakken te gaan.

Dat de politie niet tot aanhouding  van alle protestleiders overging was opmerkelijk. De arrestatiebevelen tegen het kwartet waren vrijdag uitgevaardigd. Een van de vier, Ekachai Hongkangwan, werd kennelijk een zwaarder ‘geval’ geacht. Hij werd bij zijn huis gearresteerd. Ekachai heeft al een beschuldiging wegens majesteitsschennis op zijn naam, en trok ook veel aandacht met een actie om ‘Rolex-generaal’ en vice-premier Prawit Wongsuwan een fiks aantal namaakhorloges aan te bieden.

De onthullingen over de grote collectie peperdure merkhorloges van vice-premier Prawit heeft de nodige schade aangericht aan het junta-image van onkreukbare corruptiebestrijders Volgens het persagentschap Khaosod English heeft dit echter weinig effect gehad op de omvang van demonstraties die de afgelopen tijd niet alleen in Bangkok maar ook in de provincies zijn gehouden. ‘De populariteit van de junta heeft door de affaire een knauw gekregen, maar de betoging van vandaag was niet veel groter dan alle voorgaande’, schreef een verslaggeefster.

Redactie, Demonstratieverbod, Betoging Bangkok
De MBK 39. Op voorgrond activiste Nuttaa Mahattana

De ‘harde kern’ van het verzet tegen de junta blijft vooralsnog beperkt tot universiteiten en delen van de intelligentsia. Zo werd de borgtocht van rond 100.000 baht voor de 39 gearresteerde demonstranten bij het warenhuis MBK vorige week (die sindsdien de verzetsnaam MBK 39 dragen) opgebracht door het Thai Academisch Netwerk voor Burgerrechten. Nuttaa Mahattana, een van de MBK 39, kon dankzij die inzamelingsactie de betogers zaterdag entertainen met het zingen van protestliedjes.

Er is overigens geen zicht op dat de acties bijdragen aan terugdraaien van het voorgenomen uitstel van de verkiezingen tot februari 2019. De junta heeft al ettelijke malen verkiezingen beloofd en die steeds weer uitgesteld. Door de manier waarop dit ditmaal gebeurde, met een uitstelwet van het door de junta benoemde parlement, lijkt een spel te zijn ingezet om met ‘technische formaliteiten’ de verkiezingsdatum steeds verder naar achteren te schuiven.

 

Bronnen: Khaosod English, Reuters, Bangkok Post. Prachatai

 

 

 

 


Redactie
Over Redactie 632 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Ik moet bekennen dat ik gisteren bij het zien van de beelden een traantje liet. Ik gun het volk van harte hun recht op vrije vergadering, vrijheid van meningsuiting en democratie. Maar ik weet dat er krachten zijn die dat ook nu weer onder de duim proberen te houden. Dat dit onthais gedrag zou zijn en een echte Thai netjes luistert naar de grote leider. En dat als de protesten aanzwellen, de kans op ingrijpen door het leger wederom reëel is. Dat er wederom bloed door de straten kan lopen. Dan voel ik mee met met de betogers die ondanks alles toch van zich laten horen. Ik hoop van ganze harte dat het ze deze keer wel zal lukken. Mijn zegen hebben ze.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.