Thailand. Een farang bij demonstraties; kan dat?


Thailand, demonstraties, Redactie

Vraag een emigrant of expat naar zijn mening over Thaise politiek en hij zal je waarschijnlijk antwoorden dat hij zich ongemakkelijk voelt om daarover zijn mening te geven. Want anders kan hij zijn visum kwijt raken en misschien wel gedeporteerd worden. Dat is zo de verklaring die je tegen komt op internet. ‘Bemoei je niet met de Thaise politiek’ luidt het en helemaal niet met de demonstraties van vandaag tegen de regering. Maar de feiten zijn toch anders.

Geen vergelding na demonstraties…

Human Rights Watch actievoerder Phil Robertson, Amerikaan, adjunct hoofd van Human Rights Watch Asia, en erkend criticus van het mensenrechtenbeleid van de Thaise overheid, zegt dat deze angst ongefundeerd is. ‘Laat mij maar eens zien dat er ook maar één buitenlander is gedeporteerd voor het deelnemen aan demonstraties of voor het posten van kritiek op Facebook of Twitter. Echt, er is er niet één.’

Hij noemt dit geluiden uit de echoput van expatforum ThaiVisa. Mensen hebben het niet met eigen ogen gezien en praten maar wat na. Naar zijn mening worden buitenlanders die protesteren net zo behandeld als Thaise mensen: als je je aan de wet houdt komt er geen vergelding. ‘Ik denk dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat je gedeporteerd zult worden als je je mening geeft online of meedoet aan demonstraties. Die verhalen zijn nonsens.’

Thailand, demonstraties, Redactie

…maar wel speldenprikjes….

Enkele buitenlanders die zich lieten horen hebben bezoek gehad van politie of immigration. Een Franse blogger had in 2019 de draak gestoken met een leus van de junta en kreeg de uniformen op bezoek. Hij heeft zich in dat gesprek niet verstopt maar onomwonden zijn mening gegeven en er nooit meer iets van gehoord.

Zo ook de bekende blogger Richard Barrow. Hij had zich kritisch uitgelaten over immigratie-ambtenaren en die kwamen hem vertellen dat zijn visum mogelijk niet zou worden verlengd. Maar ondanks dat heeft Richard nu net een nieuwe verlenging gekregen en deelde dat blij met de Facebook-wereld…….

Toch blijft er angst leven en dat blijkt na een artikel in Khaosod English over het uitblijven van demonstraties op internationale scholen. Buitenlandse leraren aan die scholen zouden gedeporteerd worden als ze iets zouden vertellen over demonstraties. Zij zouden van de overheid precieze instructies krijgen over wat te vertellen over cultuur en geschiedenis. Ook onder ouders van de leerlingen zou die angst leven. Maar Human Rights Watch ontkent dat er deportaties of het intrekken van visa bekend zijn.

Maar: handen af van de monarchie!

Er zijn buitenlanders die wel degelijk gedeporteerd zijn maar die lieten zich negatief uit over het Huis. In 2007 bekladde een Zwitser het portret van de Koning en werd na een kort verblijf in de gevangenis het land uitgezet. Dat gold in 2003 voor verslaggevers die zich negatief uitlieten over de Koning.

‘Thailand kent vrijheid van meningsuiting.’ Dat zegt de voorlichter van het ministerie van buitenlandse zaken. Zolang je maar niets illegaals doet. Hij herinnert er aan dat bij de protesten tegen de overheid buitenlanders meelopen, en journalisten en diplomaten zonder dat die mensen daar gevolgen van ondervinden.

Phil Robertson vindt het belangrijk dat buitenlanders meedoen aan de protesten. ‘Het laat de overheid zien dat de internationale gemeenschap waarde hecht aan wat in Thailand gebeurt.’ Die mening hoor je ook van het Government Contact Center: ‘We do not prevent foreigners from going to protests. If they are peacefully going there should be no problem. If they are not violent….’ etc.

Maar doe je mee aan lese majeste, geweld of andere illegale acties dan kun je net als de Thaise deelnemers onderworpen worden aan vervolging. En heb je een strafblad dan kan dat jouw nieuwe visum of verlenging beïnvloeden.

Bron:

Khaosod English.

Meer lezen?

Demonstraties in 2020.

Foto

Demonstrant; photo courtesy of Khaosod English (foto verkleind).
Demonstratie Bangkok, juli 2020; wikimedia.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Zo simpel als meneer Robertson de wereld voorstelt, is die natuurlijk niet. Natuurlijk worden buitenlandse kritische expats niet gedeporteerd. Hun Thaise arbeidscontract (zo ze dat hebben; meneer Robertsone heeft daar geen last van) wordt gewoon niet verlengd zonder opgave van redenen. Mij persoonlijk is 1 geval uit het verleden zeker bekend. Het gaat er mijns inziens niet om DAT je je als buitenlander met de Thaise politiek bemoeit maar HOE je dat doet, en over welk onderwerp. Universele mensen rechten is echt wat anders dan de landsbegroting.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*