Thailand. Zes demonstranten vrijgesproken!

Thailand, demonstranten, Erik Kuijpers

De rechtbank in Bangkok, de Criminal Court, heeft op 20 september 2019 zes pro-democratie demonstranten vrijgesproken die waren beschuldigd van illegale samenkomsten en van opruiing in 2018.

Deze uitspraak is van groot belang voor de vraag of je in Thailand gebruik mag maken van het recht op vrije meningsuiting, zegt Human Rights Watch.

Wat hadden de demonstranten misdaan?

Wat hadden de zes misdaan in de ogen van de NCPO, de National Council for Peace and Order? Ze hadden gedemonstreerd bij het Democracy Monument aan Ratchadamnoen Ave in Bangkok op 10 februari 2018 in het kader van hun wensen voor een ‘free and fair election’ en dat op een rustige en nette wijze als deel van de organisatie ‘We Want Elections’.

Vrijspraak volgt omdat tegen het einde van 2018 het verbod op samenscholing van meer dan 5 personen zou worden opgeheven. Voorts werd opruiing niet bewezen geacht omdat de demonstratie rustig was en in overeenstemming met de grondwet. De bezwaren van de demonstranten tegen de militairen ‘were made in good faith according to democratic principles’ en hebben daarom geen onrust gezaaid.

Thailand is ondertekenaar van ‘The International Convenant on Civil and Political Rights’ en dat geeft je het recht op vrijheid van mening, uitdrukking, vereniging en vreedzame bijeenkomsten. Sinds juli 2019 verblijven evenwel nog steeds 130 mensen in de cel wegens het houden van ‘illegale’ bijeenkomsten.

Andere landen worden opgeroepen een beroep op de Thaise regering te doen om het hinderen en vervolgen van demonstranten, die voor hun elementaire rechten uitkomen, te stoppen.

Het artikel vermeldt niet of beroep is aangetekend.

Bron:

Human Rights Watch. HRW.org. https://www.hrw.org/news/2019/09/23/thailand-pro-democracy-activists-acquitted

Foto

Gevangene; wikimedia, 65998773.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 789 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*