Thailand. Kom, verbetert allen je gedrag

Thailand, democratie, Erik Kuijpers

Maar ‘met kost en inwoning’ vervalt. Hoewel….

De nieuwe regering is op dinsdag 16 juli in functie. En daarmee breekt in Thailand de ware democratie uit!

De ware democratie!

Zoals de eerste minister het vertelt: ‘a fully democratic transition under my watch’. En voor de Thailandkenners: met ‘watch’ wordt nu eens geen Rolex bedoeld….

Thailand, democratie, Erik Kuijpers

Nee echt, nu is Thailand een ware democratie geworden en laten we allen juichen om dit magische moment.

Een andere aanpassing van gedrag…..

Dat betekent ‘aanpassen van je gedrag, van je houding’. Zoals de fysiotherapeut tegen je zegt: hou je rug recht! Maar dan anders. Nee, bedoeld worden de 929 burgers die sinds mei 2014, dus in de laatste 5 jaar, zijn benaderd voor verbetering van hun gedrag en een aantal van hen, en hoeveel dat er zijn is niet bekend, heeft daarbij voor zeven dagen kost en inwoning gekregen.

Gratis. Soms zaten ze helemaal alleen in een ‘undisclosed location with no visitation allowed’. Lekker rustig om bij te komen en te mijmeren over je toekomstig gedrag…….

Maar de gratis kost en inwoning vervalt nu het nieuwe kabinet de eed aflegt en de controle op gedragsverbetering van het kabinet overgaat naar de Internal Security Operation Command, wat dat ook moge zijn…..

Thailand, democratie, Erik Kuijpers

Het keukentafelgesprek en jouw gedrag

Het wordt een onderonsje aan de keukentafel, zegt de vice eerste minister. Geen kost en inwoning meer; ‘No, we can’t detain them’. Maar als de autoriteiten vinden dat jouw gedrag een bedreiging is van de nationale veiligheid of van de monarchie dan kun je wel worden ondervraagd en gewaarschuwd. Doch uitsluitend aan de keukentafel. Jouw eigen keukentafel. Want de overheid wil peace and order.

Maar er is meer……

Want ben je nu én een bedreiging voor de nationale veiligheid én een gevaar voor de monarchie én een ‘influential person’ dan mag iedere militair in de rang van tweede luitenant en hoger je oppakken en interneren zonder aanklacht. Dat is fijn voor de 1.200 generaals in het Thaise leger die in vredestijd toch niks te doen hebben……

Die mogen je oppakken en zeven dagen opsluiten zonder bezoekrecht en zonder dat je familie weet waar je zit. Een onderdeel van de ware democratie.

De organisatie iLaw

De groep staat voor herziening van alle regels die de vrijheid van de burgers inperken waar het de vrijheid van meningsuiting betreft. Daarvoor zullen alle besluiten dienaangaande van de vorige ‘regering’ van tafel moeten.

De oppositie staat daarbij aan hun kant maar om wetten te wijzigen heb je medewerking nodig van de senaat en die bestaat uit jaknikkers benoemd door de uniformen.

Dus of het allemaal zo democratisch wordt valt nog te bezien. Maar hoe het ook uitpakt, voor de dappere mensen die met beton in de buik in de Mekong zijn gevonden komt deze ware democratie te laat………

Bron:

Opiniojuris.org / Khaosod English; https://tinyurl.com/y2gtyetu

Foto’s en prenten

Logo iLaw, facebook.

Duim op; wikimedia, 76821.

Keukentafel; wikimedia, 2528822.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 749 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. ISOC, dat kennen we uit de tijd van de strijd tegen de communisten…

    Zullen er landen zijn die deze regering als democratisch zien? Generaal Prayut denkt van wel… maar met alles rondom de verkiezingen, de niet onafhankelijke organen zoals de Kiesraad en hof, de speciale bevoegdheden/regels die blijven… nee geen persoon kan daar oprecht het etiket ‘democratisch’ op plakken.

  2. Een heel goede beschrijving van de zogenaamde democratie die Thailand nu is, volgens de machthebbers. Tis en blijft gewoon een dictatuur. Want je kunt dus gewoon worden opgepakt en zeven dagen opgesloten terwijl niemand weet waar je verblijft. En wie bepaalt wanneer iemand een bedreiging is? Op welke gronden? Lekker vaag, kan je alle kanten mee op en misbruik ligt hierbij op de loer.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*