Thailand. Demo tegen jarige junta eindigt met arrestatie protestleiders

Een kleine demonstratie ter gelegenheid van vier jaar militaire junta eindigde gisteren in Bangkok met de arrestatie van zeven bekende leiders van de Beweging Nieuwe Democratie. Drie van hen meldden zich vrijwillig bij de massaal opgetrommelde politie. Zij namen dat besluit nadat de andere vier waren aangehouden toen zij met een groep van ongeveer honderd betogers op weg waren naar de zwaarbewaakte regeringszetel waar juntaleider-premier Prayuth resideert.

Redactie, Protestleiders, Arrestatie, Verkiezingen
Foto Khaosod English

De betogers eisten dat er nog dit jaar verkiezingen komen. Sommigen waren ‘gewapend’ met spotprenten waarop de juntaleider als Pinokkio werd afgebeeld. Dit omdat Prayuth zijn belofte van verkiezingen herhaaldelijk heeft uitgesteld. Prayuth liet gisteren blijken niet onder de indruk van het protest te zijn; ‘ik houd me aan mijn plan. Verkiezingen  komen er begin 2019 en niet eerder,’ liet hij verslaggevers weten.

Het besluit de demonstratie af te breken kwam toen de protestleiders duidelijk werd dat zij niet in staat zouden zijn van hun ‘uitvalsbasis’, de Thammasat universiteit, door het politiekordon te breken dat de toegangswegen naar ‘Government House’ had afgegrendeld. Bovendien bleek het aantal betogers veel minder dan de tweeduizend die de organisatoren hadden voorspeld.

Sommige activisten wilden desondanks doorgaan en barstten in tranen uit bij het afblazen van de actie. “Het is moeilijk zo’n besluit te nemen.’ verklaarde Rangsiman Rome, een van de leiders van de democratiebeweging. ‘Niemand heeft de afgelopen vier jaar het bewind zo uitgedaagd en voor onze rechten en vrijheden gevochten als wij. We hebben alles gedaan, alles geprobeerd. Maar tenslotte bleken we niet in staat om verandering en terugkeer naar democratie te bereiken’, zei hij.

Redactie, Protestleiders, Arrestatie, Verkiezingen
Foto Khaosod English

De tegenslag van gisteren betekent niet dat de Beweging het protest tegen de junta en acties voor vrijheid van meningsuiting opgeeft.  ‘De strijd gaat door,’ verzekerden de leiders hun aanhang. Volgens een politiewoordvoerder zullen vijf van hen worden vervolgd voor overtreding van het geldende verbod op ‘politieke samenscholing’.  Omdat actieleiders als Rangsiman, Nuttaa “Bow” Mahattana, Ekachai Hongkang, Sirawith Seritiwat and Piyarat Chongthep als recidivisten te boek staan is het aannemelijk dat zij op zware gevangenisstraffen kunnen rekenen.

Dat de autoriteiten een dubbele standaard hanteerden voor toegang tot het hoofdkwartier van de regering bleek uit de ontmoeting die Prayuth er had met de acteurs van de militaire soap ‘Streven naar de ster op mijn schouders’. Het gezelschap van meer dan vijf was volgens Thaise media zonder uitnodiging naar Government House gekomen, maar werd er onthaald toen de juntaleider de regisseur herkende. Overigens is de soap over liefde tussen mannelijke en vrouwelijke rekruten van een dermate kwaliteit dat Prayuth gisteren toegaf nog geen aflevering te hebben gezien.

 

Bronnen: Reuters, Khaosod English

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 526 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.