Thailand. De stadsmuur van Nan


Een muur volledig gebouwd in baksteen. Volgens teruggevonden geschriften werd hij gebouwd door Anantawaritthichet koning van Nan (1852 – 1891). Hij bouwde de muur na het verplaatsen van de stad, in 1855, van Wiang Neu ( waar Wat Satharot zich bevindt ) naar de plaats waar Nan nu is.

Bij archeologische opgravingen in 2011 bij de muur is er aan de noordwestelijke hoek, de fundering van een achthoekig fort gevonden. En bij opgravingen in 2015 ontdekte men dat de huidige muur gebouwd is op de funderingen en de resten van een muur in klei. Deze muur zou door koning Pha Yong gebouwd zijn in 1368. De muur is in 1958 geregistreerd als nationaal erfgoed. Het noordelijke deel van de muur is in drie keer gerenoveerd, namelijk in 1993, 2001 en 2015.

De oorspronkelijke muur wast rechthoekig van vorm en had een totale lengte van 3600 meter. Hij was drie meter tachtig hoog en twee meter vijftig breed. De muur aan de oostkant lag langs de Nan rivier. Het gerestaureerde stuk van de muur loopt van de Mahawong straat naar de Anantawaritthichet straat en is 415 meter lang. De muur werd op 25 oktober 1994 geregistreerd als nationaal monument.

Lode engelen, Nan City Wall

Nan, een stabiel rustig stadje

De muur is een historisch bewijs van de lange periode van stabiliteit in Nan. Hij is nooit verwoest geweest door oorlog of politieke instabiliteit in Nan zelf. En hoewel Nan zich ook heeft moeten onderwerpen aan andere heersers heeft het toch altijd zijn eigen culturele identiteit weten te behouden.

Lode engelen, Nan City Wall

Lode engelen, Nan City Wall

De muur is gemaakt van op elkaar gestapelde bakstenen. Er zijn er een paar miljoen in verwerkt. Dit moet toch wel een vrij grote belasting geweest zijn voor een relatief klein stadje als Nan in het midden van de negentiende eeuw.Lode engelen, Nan City Wall

Lode engelen, Nan City Wall

Aan de buitenkant gaat de stadsmuur recht omhoog. Aan de binnenkant is er een loopbrug tegen gebouwd waar de soldaten over konden lopen en de vijand beschieten door de uitsparingen in het bovenste stuk. Voor de muur aan de buitenkant lag vroeger ook een brede gracht. Deze is thans niet meer te zien.

Lode engelen, Nan City Wall

Lode engelen, Nan City Wall

Lode engelen, Nan City Wall

Lode engelen, Nan City Wall

Lode engelen, Nan City Wall

 

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen, foto’s genomen in Nan, op 27.10.2020.


Lode Engelen
Over Lode Engelen 267 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*