Thailand. De kunst van het afdingen


Thailand. De kunst van het afdingen
Verkoopster op strand Hua Hin. Foto: Bert Vos.

Voor elke reiziger geeft de kunst van het afdingen een toegevoegde waarde voor de vakantie. En is leuk om te doen. Na een reis door Thailand, of elk ander land in Zuidoost-Azië zijn, wil je (soms) met souvenirs thuiskomen. Vandaar een paar tips.

Zoals wel eens beweerd wordt heeft afdingen niets te maken met geld aftroggelen of gierigheid. Het is gewoon een way of life, voor beide partijen een manier om tot de juiste prijs te komen.

Boeddhabeeldje

De handelaar achter de marktkraam of de strandverkoper die door het mulle zand sjokt begint namelijk altijd met een te hoge prijs te vragen. Zou ik ook doen. Dus hoor je bijvoorbeeld 400 Bath. Bijvoorbeeld voor dat mooie originele eeuwenoude, maar niet heus, ‘handgesneden’ houten Boeddhabeeldje, dan bedoelt iemand eigenlijk 260 tot 280. De vraagprijs om geen verlies te draaien en winst te maken. Want er moeten wel monden gevoed worden.

De kunst van het afdingen

Belangrijk is: blijven glimlachen en beleefd blijven. Om een harmonieuze sfeer te creëren. Het moet wel allemaal ‘sanuk’ (gezellig) blijven. De beste plek om je vaardigheden te oefenen is de markt. Het lijkt er allemaal spotgoedkoop, maar bedenk: er kan meer van de prijs af. Als je interesse hebt in dat stuk houtsnijwerk of die ‘Ray Ban’ op het strand, dan volgt er meestal een ‘special price for my friend’.  En dan ben jij aan slag om met pingelen te beginnen.

Thailand. De kunst van het afdingen
De deal is rond. Foto: Roger Stassen.

Er zijn echter grenzen bij de kunst van het afdingen. Weinig verkopers zullen jou volgen tot het einde van de straat als je speels verbouwereerd wegloopt. Dat doet een Thai niet. Dus wees gewaarschuwd en bied een reëele prijs Zij moeten er wel van leven, hoe karig soms ook. Stel je biedt 180 Bath voor dat beeldje van vierhonderd. Non-verbale communicatie, zoals heftig hoofdschudden en zich van je afkeren betekent dat je net zo goed kunt gaan. Zo kunnen we geen zaken te doen is de boodschap. Het bod ligt veel te ver af van mijn vraagprijs. Rare farang die je bent.

Calculator

Echter, is je eerste bod 225 bath? Dan valt de dooi in en zie je een glimlach op het gezicht van de handelaar. Je begrijpt het denkt hij, het pingelen oftwel afdingen gaat beginnen. En komt de tegenpartij met 300 Thaise bath. Dat volgen er kleine sprongen in het afdingen. Eindelijk komen jullie tussen 250 en 275 bath uit en is iedereen tevreden. De deal is rond.

Ergo: begin met veertig tot zestig procent van de prijs. Dan kom je een heel eind. Als de verkoper zijn Engels niet beheerst komt de calculator tevoorschijn, waarop je om de beurt het bedrag invult. Geeft ook nog eens een band. Dit toneelstukje heb je spoedig onder de knie en geeft sjeu aan het shoppen. Het blijft een kunst en een kunde. Dus veel oefenen. En bedenk: blijf glimlachen.


Bert Vos
Over Bert Vos 196 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.