Thailand. Darten met vergunning

Darten met verguning

Ook het onschuldige potje darten staat straks onder staatscontrole van de Thaise overheid. Binnenkort mogen bars en uitgaansgelegenheden alleen een dartboard aan de wand hebben hangen als ze een vergunning hebben. Darten met vergunning dus. Zit daar een gedachte achter of is het een volgende zet om de kas te spekken?

In januari van dit jaar verrichtte de politie van Pattaya een aantal invallen in bars in de uitgaansstraat Soi 6, om zogenaamde ‘illegale’ dartborden in beslag te nemen. Barbezitters en personeel kregen te horen dat ze vanaf nu vergunning moesten hebben. Een eigenaar van een Soi 6-bar was verbijsterd en ‘not-amused’ toen een agent hem vroeg of hij een vergunning voor het dartbord had. Zijn reactie: “Een wat? Nooit van gehoord.” Zijn pijltjesbord werd ter plekke van de muur gehaald en in beslag genomen.

Saillant detail. De ambtenaar kon de eigenaar niet vertellen waar hij het vereiste papiertje kon halen. Het weghalen was alvast een voorzorgsmaatregel. Thaise logica, zullen veel Thailandgangers denken. Met de arrestatie, door een stel gewichtig doende ‘uniformen’, van een stel bejaarde bridgespelers twee jaar geleden in Pattaya nog in gedachten. Waarvan de oudste van het gezelschap een Nederlandse dame was van in de tachtig, die via een ijzeren trappetje in de arrestantenwagen mocht stappen. Deze blamage is vakkundig onder het hete strandzand geveegd. Nooit iets meer van gehoord.

Onschuldig dartspel

De drieste maatregel staat Pattaya’s populaire jaarlijkse darts-competitie in de weg, waaraan veel expats in de stad Darten met vergunningdeelnemen. Voor iedereen een onschuldig dartspel. De Thaise overheid denkt daar ineens anders over, na jaren van darten in de vele kroegen in de toeristenoorden.

Volgens de Thailand Darts Association [TDA] is de eis om dartborden te registreren gekoppeld aan de strenge gokwetten van Thailand. Borden waarop in een publieke ruimte gespeeld wordt moeten vanaf nu geregistreerd zijn en er mag niet om geld gespeeld worden. De  TDA heeft haar informatie gedeeld op haar website, onder meer over hoe men zich kan registreren.

Darten

Aanvragers ontvangen een officieel certificaat, afgestempeld en ondertekend door de president van de TDA, dat een geregistreerd licentienummer van het Office of the National Culture Commission bevat. Eigenaren moeten het certificaat aan de politie kunnen tonen wanneer deze daar om vraagt. Niet registreren levert een boete op of inbeslagname van het dartgereedschap. Het certificaat is kosteloos. Maar waar ter wereld moet je voor darten een vergunning hebben? Rare jongens die Thai zou Obelix zeggen in de nog te verschijnen strip Asterix en Obelix bij de Thai.

Bron: Thaivisa

Gerelateerde berichten

Bert Vos
Over Bert Vos 75 Artikelen
Bert Vos is journalist, publicist en ZZP'er in Amersfoort. Hij is ook een enthousiast Thailand-reiziger.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*