Thailand. Cyberwet nummer drie komt er aan

Thailand, cyberlaw, Erik Kuijpers

 

‘Vertrouw ons nu maar; echt, alleen voor noodsituaties’

Na de ‘Telecommunications Business Act’ van 2001 en de herziene ‘Computer Crimes Act‘ van 2007 krijgt Thailand een derde cyberwet voor de kiezen in 2019. Het wetsvoorstel is gereed en wordt door het parlement gejaagd om van kracht te kunnen zijn tijdens de verkiezingscampagnes.

Zeven knappe cybersecurity koppen werken aan het voorstel en, naar hun eigen zeggen, zijn de scherpe kantjes er al afgeslepen. De eerste commentaren van critici zijn ter harte genomen. Met name over wie de discretionaire bevoegdheden (vrijheid van beleid en beoordeling) bezit.

‘Er is kritiek want er lag in het voorstel te veel macht bij één persoon’ zegt Bhume Bhumiratana, een van de zeven deskundigen. Hij vertelt niet bij wie maar dat laat zich gemakkelijk raden. Nee, er komt nu een ‘National Cybersecurity Committee’ met verreikende bevoegdheden zoals het recht te doorzoeken en in beslag te nemen.

Dit comité gaat bestaan uit 15 leden waaronder tenminste de eerste minister en zijn adjunct maar zij mogen alleen data en computers in beslag nemen zonder rechterlijk bevel ‘in case of emergency’.

Thailand, cyberlaw, Erik Kuijpers

‘Ons knelpunt is: wat is een emergency, een noodsituatie?’ zegt Arthit Suriyawongkul, coördinator van Thai Netizen Network, een groep die ijvert voor rechten en vrijheid in dataverkeer.

Zij zijn bevreesd dat iedere, ook de kleinste, bedreiging of opmerking niet naar zin van de overheid een ‘emergency’ zal worden genoemd waardoor onder deze cyberwet steeds de rechter gepasseerd kan worden.

Een opgewarmde cyberwet

Dit voorstel is opgesteld in 2015, vrij snel na de coup en de opgerichte NCPO, National Council for Peace and Order, de militaire junta. Het marionettenparlement heeft daarna eerst de Computer Crimes Act verbeterd en nu, met verkiezingen op 24 maart in zicht, acht de regering het tijd een tweede wet paraat te hebben. Nogmaals de verkiezingen uitstellen, na vier eerdere maatregelen, blijkt niet te verkopen aan het volk dus nu moet deze wet uitkomst brengen.

Arthit zegt ‘In de afgelopen vijf jaar is er misbruik van macht geweest. Iedere opmerking over de monarchie of de NCPO wordt gezien als een cyber-dreigement’.

Thailand, cyberlaw, Erik Kuijpers

Critici de mond snoeren

De Human Rights Watch heeft de NCPO gevraagd om de onderdrukking van fundamentele rechten te stoppen. Immers, honderden activisten en dissidenten zijn beschuldigd van strafbare feiten als opruiiing, computermisdrijven en ‘lese majeste’, de wetgeving tegen majesteitsschennis.

De bekende criticus, professor Pavin Chachavalpongpun, is van mening dat de NCPO de lese majeste wetgeving gebruikt om mensen met commentaar op de monarchie en/of op de militairen tot zwijgen te brengen. Pavin zelf, die in Tokyo doceert, is zijn paspoort kwijt en wie hem op Facebook volgt of deelt riskeert vervolging. Zijn mening: ‘De nieuwe koning wil minder lese majeste zaken, het aantal zaken neemt nu al af, maar de nieuwe cyberwet moet dat van het paleis overnemen.’

In 2018 heeft Facebook 285 ‘onwelgevallige’ posten verwijderd, Google verwijderde 93% van de aangemelde 9.986 opmerkingen. Hun directie, in Thailand onder de naam Asia Internet Coalition, heeft haar twijfel geuit over deze nieuwe wet omdat ze niet voldoet aan internationale standaarden over databescherming.

Expert: overheid overdrijft gevaren

De heer Bhume, een van de zeven experts, vindt de wet niet eerlijk. De wet ziet niet op onderdelen van de overheid, alleen op zakelijk verkeer. De plicht toe te zien op juist gebruik en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt nu niet mede bij de overheid; boetes komen zo alleen ten laste van het zakelijk circuit.

Maar, slechts weinig Thais schijnen te weten wat hen boven het hoofd hangt. Bhume verwijt ‘slecht geïnformeerde mensen’ bij de overheid dat ze de gevaren ernstig overdrijven en angst kweken in de media dat Thailand een ‘cyber-leger’ nodig heeft om veilig te zijn tegen aanvallen.

Pavin denkt er anders over. Terwijl de politieke partijen zich gereed maken voor de campagne en de twijfel groeit of de verkiezingen wel eerlijk zullen zijn, denkt hij dat de nieuwe wet zal worden ingezet voor politieke doeleinden om alle kritiek op de junta hard aan te pakken.

 

Bron:

https://www.aljazeera.com/news/2019/01/threats-abuse-critics-fear-effect-thailand-cyber-law-190125010818834.html

Foto’s en prenten

Big Bro (Orwell); wikimedia, 10786938.

Thai Netizen; pic from their website.

Plakbandknevel; wikimedia, 3164780.

 

Over sociale media en wet: nepnieuws in Thailand
Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.