Thailand. Crinum thaianum, de waterui, een unieke plant

De waterui, een unieke plant die enkel in Thailand voorkomt

Crinum thaianum, of de Thaise uienplant, is een plantensoort die enkel voorkomt in Zuid-Thailand, in de provincies Ranong en Phang Nga. Zijn natuurlijke habitats zijn kleine stromende beekjes. De  wortels en de bol zijn ondergedompeld, maar de bloemen staan op een stengel boven het wateroppervlak. De waterui wordt in veel landen verkocht als decoratieve plant in aquaria.  In de natuur wordt de soort echter bedreigd en neemt het aantal af als gevolg van vernietiging van habitats.

Water ui, Lode Engelen. Crinum thaianum

De waterui en zijn habitats worden niet beschermd door enige wetgeving in Thailand. Er blijft slecht een paar procent over van de oorspronkelijke planten. De plaatsen waar ze nog gevonden wordt zijn zeer sterk gefragmenteerd en nemen steeds verder af. In sommige habitats is de plant al uitgestorven door het verzamelen van de bol voor export naar het buitenland. Ook het baggeren om overstromingen tegen te gaan is een probleem voor de plant. Momenteel is Crinum thaianum vermeld als bedreigde soort onder de IUCN Redlist. Er is echter dringend behoefte aan een speciaal beheers- en instandhoudingsplan om het uitsterven van de plant te voorkomen.

Water ui, Lode Engelen.

Lokale initiatieven

Op lokaal vlak worden er wel initiatieven genomen om de plant te beschermen. Zoals ook door deze man, Lung Luen (nonkel Luen) die ondanks zijn 82 jaar nog zeer actief is en de plant, die in een beekje groeit op zijn plantage, tracht te beschermen en verder te kweken.

Water ui, Lode Engelen.

Water ui, Lode Engelen. Crinum thaianum

Zonder de mooie bloem is de plant niet echt mooi, het zijn gewoon tot twee meter lange groene slierten die in de stroming van het water hangen.

Water ui, Lode Engelen.

De woning van Lung Luen stelt niet zoveel voor, maar het volstaat voor hem. Het nieuwe bijgebouw is door de gemeente gebouwd en wordt gebruikt als vergaderruimte voor organisaties die zich willen inzetten voor de waterui.

Water ui, Lode Engelen.

Water ui, Lode Engelen. Crinum thaianum

Lung verzamelt zo veel mogelijk zaden van de plant om ze dan in potjes op te kweken. De zaden wortelen vrij snel, maar het duurt een paar maanden voor de bladeren verschijnen.

Water ui, Lode Engelen.

Zijn inzet voor de waterui levert Lung Luen niet veel op en voor zijn inkomen werkt hij nog alle dagen in zijn plantage. Hij tapt nog steeds rubber af van zijn rubberbomen en na het drogen van de palmnoten haalt hij er de pit uit om deze te verkopen aan de verffabriek. Iedere kilo pitten brengt hem een goede euro op.

 

© Lode Engelen, foto’s genomen in Pang Nga op 05.01.2020.

Informatie over de waterui komt deels van Wikipedia.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 237 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*