Thailand. Covid-19 en nieuwe ramp dreigt


 

De impact van het Covid-19 virus op de Thaise reisindustrie loopt in de miljarden baht en raakt vele sectoren. Het zijn niet alleen de direct betrokkenen, die stevig moeten inleveren,. Doordat die minder te besteden hebben heeft dit een sneeuwbaleffect op de rest van de economie. Vrijdag kondigde premier Prayuth Chan-0-Cha aan kleine zelfstandigen, zoals reisleiders, restaurants en winkeltjes, die enorm te lijden hebben van de dramatische terugval in toerisme, financieel te gaan ondersteunen. Ze kunnen rekenen op een maandelijkse uitkering van 1000 THB (iets meer dan 30 Euro) voorlopig voor een periode van twee maanden.

Maar of het allemaal nog niet genoeg is, wacht Thailand nu ook nog een tweede ramp. Al maandenlang heeft een groot gedeelte van het land ernstig te lijden van een aanhoudende droogte, die de landbouwsector hard zal raken.

De Meteorologische Dienst noemt het de grootste watercrises die het land in 40 jaar meemaakt. Ze is een gevolg van te weinig regenval in 2019, die het waterniveau van stuwmeren en rivieren weer op peil had moeten brengen. De dienst verwacht dat de droogte zeker tot juni aan zal houden.

Droogte ramp voor rijstboeren

Inmiddels heeft het Disaster Prevention and Mitigation Department 22 provincies tot rampgebied verklaard. Vooral het gebied rond Nakhon Sawan in midden Thailand, de z.g. ‘rice bowl’ is door het watertekort zwaar getroffen. De export van rijst is een van de belangrijke pilaren onder de Thaise economie. Jarenlang was rijstexport de grootste verdiener van harde deviezen, totdat ze werd ingehaald door toerisme.

In centraal Thailand is rijst de belangrijkste cash crop. Onder normale omstandigheden kunnen boeren met behulp van irrigatie er voor de komst van het regenseizoen een tweede aanplant doen.

Het Economic Intelligence Centre (EIC) verwacht dat de opbrengst van die tweede aanplant dit jaar vier miljoen ton lager zal uitvallen. Ook zei het bureau dat de oogst van suikerriet en tapioca als gevolg van de droogte, stukken lager zal zijn dan in voorafgaande jaren. Daarmee is de droogte een ramp voor de rijstboeren.

Meer op Trefpunt over het harde leven van rijstboeren: droogte en schuld in de Isaan


Redactie
Over Redactie 646 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*