Coronavirus. Thaise regering vertrouwt Thaise burgers niet


Thailand, coronavirus, Pravit Rojanaphruk

Dit leert ons het gedoe rond het coronavirus

Om Thaise burgers te beschermen tegen zichzelf heeft het kabinet van Generaal Prayut Chan-ocha afgelopen week besloten om alcohol in de ban te doen teneinde besmetting met het coronavirus te voorkomen. Deze stap maakt Thailand bijna uniek in de wereld. De regering vindt namelijk dat Thais de neiging hebben langdurig in de nacht, en ook de dag er op, gezellig samen te gaan pimpelen als men ze hun gang laat gaan.

Eenvoudig gezegd, de regering vertrouwt de Thaise burgers niet als die voor zichzelf moeten zorgen. Dus beschermen ze Thais tegen zichzelf door alcohol in de ban te doen tot het einde van de maand, of mogelijk langer.

Mensen buiten Thailand worden in de steek gelaten

Ook het advies aan Thais buiten de grenzen om vooral niet naar huis te komen is het bewijs dat de regering geen vertrouwen heeft in de eigen mensen. Volgens de regering zijn meer dan tienduizend Thais gestrand elders en die willen naar huis komen. Doch de regering vertrouwt deze Thaise burgers geen ‘zelf-quarantaine’ toe dus ze moeten verplicht in ‘staats-quarantaine’ maar daar is geen plaats voor en nu moeten ze elders maar wachten.

Het interesseert ze niet of deze mensen daar ziek worden van het coronavirus, want Thailand kan dan niet verantwoordelijk worden gehouden. Ook niet als ze besmet met corona raken of er aan sterven als de lokale, overbelaste zorg geen extra zieken aan kan of geen buitenlanders wil helpen. En dat terwijl landen als Engeland en Frankrijk, landen met overbelaste zorg door COVID-19, wél hun burgers naar huis vliegen.

Thailand, coronavirus, Pravit Rojanaphruk, Thaise regering,

Geen vertrouwen en geen respect

Vanwege het coronavirus komen de 27 miljoen werkers in de informele sector, die het nu financieel minder goed hebben, in aanmerking voor een tegemoetkoming van vijfduizend baht per maand. Maar de uitbetaling stokt en verwacht dan geen rode loper als je komt informeren. Een honderdtal mensen krijgt het deksel op de neus omdat ze zich op dinsdag iets te laat komen melden voor uitbetaling. Zij krijgen te horen dat ze maar tot zondag moeten wachten om het online te doen. De hekken worden haastig dicht gedaan om te voorkomen dat deze mensen binnen komen.

Mensen huilen en dreigen met zelfmoord want ze zijn bang eerder van de honger te sterven dan van het virus. Als ooit een foto meer vertelt dan duizend woorden dan is het die van het online medium The Standard: op de foto zie je vijf mensen een verzoekschrift schrijven op de grond in het ministerie. Ja, op de vloertegels! En slechts een paar passen daarvandaan zie je, achter glas en in een airconditioned ruimte, namaak Louis XI stoelen en een sofa. Bewakers staan klaar opdat mensen niet naar binnen komen.

Waarom kunnen armen niet met respect en waardigheid worden behandeld? Het is alsof deze mensen in de ogen van ambtenaren en de machthebbers geen burgers zijn, of misschien tweederangsburgers of nog minder. Parasieten misschien? Welnee, laten ze hun briefje maar op de kale tegels schrijven! Op die foto komt precies naar voren hoe de Thaise staat geringschattend doet naar de mensen met een kleine portemonnee.

Dankzij het coronavirus zien we fijntjes, en ook niet zo fijntjes, de ware toestand in Thailand van vandaag.

(Met toestemming van Khaosod English overgenomen. Vertaling Erik Kuijpers)

Meer lezen?

Coronavirus; verwarring en verbazing.

Foto’s en prenten

Eerste minister Prayuth; photo courtesy of Khaosod English.
Duizend baht; foto internet.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

1 Comment

  1. Niet de ware toestand. Maar het ware gezicht van dit land. Begint mij steeds meer tegen te staan dat Thailand.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.