Thailand. Meer schuldenopbouw van huishoudens sinds uitbreken corona-pandemie

Hoewel schuldenopbouw van huishoudens in Thailand al een chronisch probleem is wordt dit nu verergerd door het coronavirus. Acht op de tien Thais hebben momenteel schulden, en meer dan twee op de vijf zegt dat hun schulden zijn opgelopen sinds de pandemie begon.

Dit blijkt uit een enquête samengesteld door het in Londen gevestigde onderzoeksbureau YouGov. Het gaat volgens de uitkomst vooral om mensen uit lagere inkomenshuishoudens en van middelbare leeftijd. Met name tussen de 35 tot 44 jaar oud. Volgens het bureau is dit de groep die het meest leent.

Thailand. Meer schuldenopbouw van huishoudens sinds uitbreken corona-pandemie
Vooral de informele sector wordt getroffen. Foto: Lode Engelen.

Schuldenopbouw

De regering stelde verschillende zogeheten hand-out programma’s op. Vooral boeren, mensen met een handicap, en ouderen komen daarvoor in aanmerking. Maar dit blijkt niet genoeg. De zogeheten cash-out van 5.000 baht voor drie maanden is te weinig voor velen. Daarnaast kregen aanvragers die in aanmerking kwamen voor het programma nooit uitbetaald. De klacht is dat niemand kan overleven op zo’n bedrag waardoor veel mensen geld lenen en in de schulden raken. Als je genoeg spaargeld hebt voor 6 maanden of een jaar dat kom je niet voor de regeling in aanmerking. Heel weinig Thai hebben genoeg reserves om die periode te overbruggen. En dan is schuldenopbouw in menig huishouden niet ver weg.

Informele leen-instellingen

De meesten wenden zich vaak eerst tot hun familie wanneer ze moeten lenen, en als dat niet lukt dan hun vrienden. Maar dan komen de informele leen-instellingen, van pandjeshuizen tot woekeraars, in beeld. Met leningen waarvoor men een rente betaalt die veel hoger ligt dan de commerciële banken, van 36 tot 48 procent. Leningen goedgekeurd door de banken hebben over het algemeen een rente van 24 procent. Van de ondervraagden leent 57 procent via de bank, een derde deel spreekt zijn creditcard aan, 28 procent gaat naar familie en vrienden en 21 procent komt noodgedwongen bij de informele leningen terecht. Bij veel mensen is het én én…

Thailand. Meer schuldenopbouw van huishoudens sinds uitbreken corona-pandemie
Voedseluitdeling in Bangkok. Foto: Dinner in the Sky.

De toekomst ziet er niet rooskleurig uit vinden veel Thai in het onderzoek. Ze hebben vooral problemen met het afbetalen van hun auto of motorfiets. Kopen op krediet is voor de meeste Thai de enige manier om een vervoermiddel aan te schaffen. Iets waar ze vaak niet zonder kunnen. Daarvoor heb je een gestage stroom van inkomsten nodig. En dat ontbeert nu een groot deel van de bevolking. Geen eten en geen geld voor de meest essentiële spullen wordt steeds meer een probleem. En het licht aan het einde van de tunnel is nog niet in zicht.

Organisaties zoals Dinner in the Sky proberen de eerste nood te ledigen. Het gaat echter nog lang duren voordat de bevolking na de pandemie de economische en sociale dreun te boven is, het toerisme weer op het oude niveau ligt en het leven in het Land of Smiles weer is als vanouds.

Bron: KhaoSodEnglish

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*