Thailand: Songkran wellicht opstap naar gefaseerde opschaling toerisme

Thailand: Songkran opstap naar gefaseerde opschaling toerisme
Mensen met waterkanonnen op Silom Road tijdens Songkran 2017.

Tijdens het komende Songkran festival dat plaatsvindt van 13 tot en met 15 april, mag er dit jaar niet met water gegooid worden. Minister van Cultuur Ittipol Khunpluem meldt dat de festiviteiten groen licht hebben, mits de sociale afstand en het waterverbod in acht worden genomen. ‎Kennelijk vindt de regering de huidige situatie stabiel genoeg om het festival te laten doorgaan. Het zou tegelijkertijd een voorzichtige start van een gefaseerde opschaling van het toerisme kunnen zijn.

Songkran stimulans economie

‎Het Thais verkeersbureau, TAT, hoopt dat Songkran de hotellerie en horeca een broodnodige injectie gaat geven. ‎Vorig jaar werd Songkran afgelast uit vrees voor verdere verspreiding van Covid-19 na een uitbraak in Bangkok. Ondertussen heeft het Ministerie van Toerisme en Sport, waar TAT onder valt, een plan neergelegd om het land gefaseerd weer open te stellen voor buitenlandse toeristen. Of dit inderdaad doorgaat is afwachten, want het moet van regeringszijde nog worden goedgekeurd. Het plan kent vier fasen met als laatste het opheffen van alle reisrestricties. Dat laatste gaat niet eerder gebeuren dan begin 2022.  

De eerste stap zou zijn het versoepelen van de quarantaineregels voor vijf provincies (Phuket, Krabi, Surat Thani Chonburi en Chiangmai) waarin de grote toeristische trekpleisters zich bevinden. 

Soepelere quarantaine-regels

Bezoekers uit de VAE, Israël, Taiwan, Hong Kong, Singapore en mogelijk India en Rusland komen als eerste in aanmerking voor soepelere quarantaineregels. Groepen van één tot vier toeristen mogen tijdens de quarantaine samen in hun kamer verblijven en krijgen na vier dagen beperkte toegang tot specifieke hotelfaciliteiten.

De tweede stap zou zijn om van juni tot september de quarantaine te verlagen naar minder dan tien dagen. Het reizen blijft dan echter wel beperkt tot de vijf eerdergenoemde provincies.

Van oktober tot december hoeven bezoekers uit landen met een vaccinatiegraad van 70 % niet meer in quarantaine. Hoewel er mogelijkerwijs bij aankomst nog steeds één dag quarantaine gevraagd kan worden in afwachting van een PCR-uitstrijkje.

Hans Geleijnse, Strand, Expat, Strandstoel
Wanneer kunnen we weer? Foto: Strand Pattaya

Open voor internationaal toerisme

In de laatste fase zouden dan in januari 2022 alle provincies in Thailand opengesteld worden voor gevaccineerde internationale reizigers. Wel moeten ze een bewijs hebben van een negatieve test vóór vertrek en in bezit zijn van een reispaspoort of vaccinatiecertificaat. Alle tot dan toe geldende reisbeperkingen zouden dan verleden tijd zijn.   

Dit alles is dan wel onder voorbehoud dat tegen die tijd een groot deel van de Thaise bevolking is gevaccineerd. Het Ministerie van Volksgezondheid stelt dat voor de uitvoerbaarheid van het plan er tegen het einde van het jaar 30 miljoen mensen moeten zijn ingeënt. Tot nu toe zijn er iets meer dan 44.400 mensen gevaccineerd in risicogebieden rond Bangkok.

Lees ook: Een traditioneel Songkran feest in ons dorp.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Ik meen gelezen te hebben dat ‘het feest’ al op de 10e begint, dit jaar dan. In tradionele uitvoering zou het een verademing zijn.

    Berthy

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*