Corona houdt huis in overvolle Thaise gevangenissen

Corona houdt huis in overvolle Thaise gevangenissen
CCTV-footage beveiligingscamera Lang Suan gevangenis Chumphon

Wat al gevreesd werd is werkelijkheid, Corona houdt huis in Thaise gevangenissen. Volgens de Bangkok Post zijn al bijna 3.000 gevangenen in twee detentiecentra in Bangkok besmet geraakt. Het gaat om de Bangkok Remand Prison en de vrouwengevangenis Central Women’s Correctional Institution.

Thaise gevangenen zitten als haringen in een ton. De cellen zijn overvol en het advies afstand te houden heeft daar geen betekenis. Bovenstaande foto van de bajes in Chumphon geeft een goed beeld van het gebrek aan ruimte. De foto is verkregen door een veiligheidscamera te hacken en werd – tot grote ergernis van de Thaise overheid – via de sociale media verspreid.

Corona in gevangeniswezen

Een woordvoerder van het Rode Kruis had er al voor gewaarschuwd. “Als Covid in de vele, slecht geoutilleerde gevangenissen opduikt die er wereldwijd zijn, zal dat daar in combinatie met de fragiele gezondheid en slechte medische verzorging tot gigantische toename van besmettingen leiden”, zo zei hij. Hij doelde daarbij ook op de gevangenissen in Thailand. Gezien het grote aantal besmettingen onder gevangenen daar, bleek zijn waarschuwing volkomen terecht. 

In Thaise gevangenissen staat volgens een laatste opgave van de overheid het aantal besmettingen nu op 2.835. Deze bekendmaking kwam nadat een gedetineerde politieke activiste had laten weten het virus in de gevangenis te hebben opgelopen. Volgens haar hebben veel gevangenen een Corona-infectie onder de leden. De activiste kwam vorige week vrij nadat ze 59 dagen had vastgezeten.

Veldhospitalen

De meeste gevangenen met Covid-19 worden behandeld in een veldhospitaal buiten de gevangenis of in het Corrections Hospital. Mensen in kritieke toestand worden naar externe ziekenhuizen gebracht. Nieuwe gevangenen worden voordat ze naar de gemeenschappelijk cellen gaan minstens drie weken in quarantaine gehouden. Na twee negatieve Corona-tests kunnen ze vervolgens naar hun nieuwe ‘verblijf’. Zo gauw er voldoende vaccins beschikbaar zijn wil men beginnen met het inenten van het gevangenispersoneel, aldus de directeur van een gevangenis.  

Momenteel zitten er volgens een telling van vijf mei 3.238 gevangenen in de Bangkok Remand Prison en 4.518 in de vrouwengevangenis. Volgens een opgave van de website prisonstudies.org. telt Thailand bij elkaar 307.910 mensen die vastzitten inclusief degenen in voorlopige hechtenis. 

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*