Conversaties. ‘Een beetje sportman ziet er tiptop uit’


Een 62-jarige Thaise pensionado in sportieve outfit komt thuis van dagelijkse loopronde. Zijn alleenstaande buurvrouw, een leeftijdgenote, komt een praatje maken. Ze strooit met complimentjes. Hans Geleijnse observeert en noteert.

Hans Geleijnse, Conversaties, Spportman

— Buurvrouw: Man, wat kun jij rennen. En dat op die leeftijd. Petje af.
Pensionado: Niks bijzonders. Kwestie van oefenen en volhouden. Zo blijf je een kwieke jonge god.
— Het is je aan te zien. Wat me echt opviel was het shirt dat je draagt. Mooi zeg.
Vind ik ook. Van de sponsor, gratis, drie stuks. Lekker strak. Ik zeg maar zo, een beetje sportman ziet er tiptop uit.
— Je kreeg er drie, voor niks? Kan ik er eentje van je overnemen. Je kunt ze toch niet alle drie tegelijk dragen.
Jij, in zo’n sportshirt? Ik zie je nooit aan fitness doen en hardlopen al helemaal niet.
— Oohoo, is het je nooit opgevallen dat ik heel veel wandel? Ik heb geen auto zoals jij. Zo’n shirt staat prima op m’n trainingsbroek.
Dat kan in een gewoon t-shirt ook. Het spijt me, ik heb ze alle drie nodig. Ik loop iedere dag en in een schoon shirt. Dat toont!
— Toont wat?  De mensen zien je iedere dag in hetzelfde shirt. Weten zij veel dat je er drie hebt. Ze denken: die zal lekker stinken…
Nou, kan mij wat schelen. Dan komen ze maar aan me snuffelen.
— Dat is niet het enige. Wat ze vooral denken is, wat een armoedzaaier, heeft niet eens geld voor meer dan één shirt!
Eh, dat is natuurlijk niet zo. Ach wat, ik koop er wel een paar andere bij. Wil jij eentje van deze overnemen?  150 baht.
— He, kom op. Jij hebt ze gratis. Wat kost zo’n shirt nou? Ik geef je er 100 baht voor.
Ok, ok. Hier dan. Bedankt voor de honderd baht.
— Geen dank. Als dat shirt me niet goed staat raak ik het op de markt wel kwijt. Voor minstens 200 baht.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

1 Comment

  1. Wat een heerlijk verhaal, het is het Chinese/Thaise ‘handelsbloed’, doet mij altijd Thais glimlachen, dat heb ik overgenomen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.