Conversaties met gemangeld nichtje

Hans Geleijnse, Kind van de rekening, Kostschool, Pon
Thaise schoolkinderen
Foto: Thailand and Travel blog

Kind van de rekening

Tienjarige Pon is een zorgenkindje, handenbindertje en slaapverstoordertje. Dat weet ik van vroegere logeerpartijen én ze is nu al weer bijna een week bij ons. Gedropt door haar moeder die Pon wegens drukke beslommeringen in Bangkok even kwijt moest. En ja, familie kun je niets weigeren.

We hebben voor Pon een logeerkamertje. Daar wil ze niet slapen, ze wil iemand naast zich hebben. Mijn twee jaar oudere dochter had er na één nacht al tabak van. Pon is ook bang in het donker, dus deed ze midden in de nacht het licht aan. En ze kletst aan één stuk door, klaagde ze.

Pon wees iedere andere oplossing voor haar slaapprobleem van de hand. Thuis mag ik bij m’n moeder in bed als ik niet kan slapen, zei ze. Wij probeerden het eerst met ‘harde hand’. Je bent graag hier, dan moet je je ook aan onze regels houden’. Gehuil bij het naar bed gaan. Vijf, zes keer per nacht aan ons bed, wenend, krijsend.

‘Ze moet manieren leren’

Ook de ingenieuze vonst haar op de sofa in de ‘televisiekamer’ te posteren en dan zelf stilletjes naar de eigen slaapplaats te vertrekken als ze eindelijk de ogen had gesloten faalde. Midden in de nacht stond ze de wangen kletsnat van tranen met tuiten naast ons bed. Gisteravond zijn we gecapituleerd voor dit kinderleed. Echtgenote slaapt voortaan met nichtje in de tv-kamer.

Natuurlijk hebben we het slaapprobleem aan moeders voorgelegd. ‘Ze moet manieren leren,’ baste die door de telefoon. ‘Ben je gek geworden Wat jou in tien jaar niet lukte moeten wij zeker in een paar dagen doen,’ riep echtgenote boos tegen moedertjelief.

Die boosheid is begrijpelijk. Deze tienjarige is in haar leven gemangeld door een moeder die zich in zaken en liefde van het ene avontuur in het andere stort en Pon als een baal rijst meesleept. De biologische vader, een Texaan, heeft alle contact met moeder en dochter verbroken, zodat hij zich kan concentreren op zijn bestaan als pensionado in Pattaya. Overigens, nadat hij had ontdekt dat zijn dochter op een gratis onderwijs kreeg op een school voor kinderen van bergstammen even buiten Chiang Mai terwijl hij betaalde voor een privé-school in Pattaya.

Pon leeft in angst

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te constateren dat er bij Pon meer speelt dan een slaapprobleem. Ze is gesloten, kan soms tijden stil voor zich uitkijken en bovendien is haar Engels sinds haar laatste bezoek aan ons sterk achteruit gegaan. Maar stukje bij beetje werd duidelijk dat ze in angst leeft. Haar moeder heeft bij haar koffiewagen in Chiang Mai kennis gekregen aan een 47-jarige alleenstaande vader met 14-jarige dochter. Hij is taxichauffeur in Bangkok, heeft een grote redelijk vermogende familie met huizen in de hoofdstad en Chiang Mai. Op slag smoorverliefd en dat dit vaak gepaard gaat met verstand op nul bleek na zeven maanden relatie: moeder plotseling zwanger.

Hans Geleijnse, Kind van de rekening, Kostschool, Pon
Kostschool voor ouders met poen
Foto Bromsgrove Bpardomg

Pon, die al werd ingezet als hulpje in de huishouding en de koffiewagen, ziet de bui al hangen. ‘Nee, ik vind er niks aan. Kan ik straks poepluiers gaan verschonen en flesjes geven, want ma heeft nooit tijd,’ klaagde ze. Maar afgelopen nacht, ze kon weer niet slapen, liet ze alle schroom varen. ‘Ik moet weer naar een andere school, een kostschool in Chiang Mai en Ma gaat in Bangkok wonen,’ huilde ze. ‘Ze houdt niet van mij. Ze zegt dat ze geen geld heeft voor mij te betalen, en dan komt er nog eentje bij,’

Kind van de rekening

Pon’s kinderzorgen zijn meer dan terecht. Want moeder heeft inderdaad de kostschool ontdekt. Tot mijn afgrijzen. Ik heb het niet op kostscholen, ik zie die toch meer als inrichtingen type opgeruimd staat netjes, leuk voor ouders die geen tijd willen of kunnen vrijmaken voor hun kroost. ’Natuurlijk zoek ik haar af en toe op,’ zei moeder om haar goede intenties te tonen toen wij haar voorhielden dat ze aan een herhalingsoefening bezig is. Even in de twintig zette ze na een liefdesavontuur met een al snel uit zicht verdwenen dorpsgenoot haar eerste kind, een zoon, op de wereld. Ze dropte die bij haar ouders om naar Bangkok en later Pattaya te kunnen gaan. Het jongetje werd door opa en oma schromelijk verwend, mislukte op school en probeert nu wanhopig beroepsmilitair te worden.

Hans Geleijnse, Kind van de rekening, Kostschool, Pon
Kinderen kunnen tegen stootje. Hier in Thais vluchtelingenkamp aan grens met Myanmar
Foto Birmalink/Feliz Solomon

Het is maar de vraag of Pon, die gelukkig veel schranderder is dan haar tien jaar oudere broer, de veer- en wilskracht kracht blijft vinden om straks op de been te blijven. Over de toekomst van haar tien jaar jongere broertje of zusje denk ik maar liever niet na. Kinderen kunnen tegen stootje, tonen vaak verbazingwekkende veerkracht en aanpassingsvermogen. Wat blijfft hangen in die hoofdjes moet de toekomst uitwijzen. Maar wat zeker geldt: wie zonder zonde is werpe de eerste steen, over heel de wereld zijn kinderen vaak slachtoffer van de strapatsen van hun verwekkers.

Echter, het gemak waarmee ze hier door ouders uit handen worden gegeven blijft me verbazen. Pon is in Thailand bij lange na niet het enige kind van de rekening.

Foto homepage: op markt werkend schoolmeisje in Chiang Mai, ©Lode Engelen

Meer over Pon op Trefpunt: een zevenjarige relifanate. Over lesgeven aan Thaise kinderen: een beetje dom

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 328 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

3 Comments

  1. Het is inderdaad een heel groot probleem in Thailand. Wat is de oorzaak en wat er tegen gedaan worden? Ik denk dat economische problemen misschien wel de belangrijkste factor zijn. Meer aandacht voor de gebieden buiten Bangkok en omgeving zou een belangrijk deel van de oplossing kunnen zijn.

  2. Je snijdt, via het logeetje, een van de grootste problemen van Thailand aan.

    Groot door zijn omvang en problematisch omdat verschijningsvorm, oorzaken en mogelijke oplossingen zo ongrijpbaar zijn: uiteenlopend, indiidueel bepaald en toegedekt door het nationaal-boeddhistische cliché dat Thais zo goed voor hun familie zijn – alle problemen zijn dan een uitzondering op die fraaie regel.

    Uit mijn meest directe omgeving kan ik een vergelijkbaar verhaal schrijven, en naar ik vermoed de meeste lezers van dit blog.

  3. Helaas zie ik het in Belgie en Nederland ook. De moedere heeft al wat rugzakken ,en relaties afgehandeld wanneer de kinderen , al dan niet ook hier of in Thailand, een opleiding of tenminste onderkomen nodig hebben. Ik heb ook gesponsord ,al weet je niet of het op de juiste plaats terecht komt. Thaise vrouwen kunnen verschrikkelijk lief overkomen ,en keihard aan de andere kant zijn.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*