Conversaties. ‘Die dokter wil alleen maar poen, Ma’


Een Thaise moeder (51) heeft een ‘after dinner’ conversatie met haar twaalfjarige dochter. Het gaat over de gezondheidsklachten van Ma. Hans Geleijnse mocht meeluisteren.

Woensdagavond

Moeder: Ik heb iedere dag vreselijke hoofdpijn, ik slaap slecht en stap ’s morgens doodmoe uit bed. Dat is al een hele tijd zo. Ik ga naar de dokter. Ik vertrouw het niet. Ik wil dat ze een hersenscan maken.
— Dochter: oh, daarom word je zo vaak ineens boos. Een hersenscan? Kijken ze dan of je hersens wel werken?
Nee, of er geen enge gezwellen  zitten.
— Ma ik denk dat het je leeftijd is. Je hormonen dansen door je lichaam. Daar word je moe van.
Wijsneus, jij denkt dat je overal verstand van hebt. Dit is echt iets anders. Ik ga morgen naar het ziekenhuis.

Donderdagavond

— En, hoe was de scan?
Geen scan. De dokter zei dat zoiets me veel geld kost. Hij gaf me medcijnen (zet een grote plastic zak op tafel) en zei, probeer dit eerst maar eens, daar zul je van opknappen.

Hans Geleijnse, Conversaties, Poen, Medicijnen

— Oh my god. Dat zijn wel heel erg veel pillen. Laat eens kijken…
Negen verschillende soorten (legt pakjes op tafel). Over twee weken moet ik weer voor controle. Hij zei nog, kom maar naar m’n kliniek, hoef je niet zo lang te wachten.
— Ma, weet je waarom je geen scan kreeg? Die dokter wil alleen maar geld verdienen met al die medicijnen. Kijk eens op dat pakje. Die zijn voor je maag, als je misselijk wordt van die andere pillen!
Die dokter was echt heel aardig en bezorgd. Maar misschien ga ik niet al die medicijnen innemen. Deze kan ik goed gebruiken: slaappillen.
— Ik zou die hersenscan maar laten doen Ma. Eh, die slaappillen, kan ik er daar af en toe ook eentje van krijgen? Ik word iedere nacht wel een paar keer wakker de laatste tijd.
Ok, darling, geen probleem. Maar ik zal het eerst aan de dokter vragen.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

3 Comments

 1. Die dokters in staatsziekenhuizen verdienen niet zo veel, vinden ze. Ze zetten dus privé klinieken op tussen 4 en 7 uur, en op zaterdag en zondag. Hun verdiensten daar komen uitsluitend uit de verkoop van de door henzelf voorgeschreven geneesmiddelen. Volksverlakkerij.

 2. Van zo’n knappe vrouw aan mijn zij zou ik ook regelmatig even duizelig worden.

 3. Ooit 1 keer naar een kliniek geweest een paar dorpen verder.
  Mijn klacht was dat ik vaak duizelig was.
  Kreeg van de dokter 5 medicijnen, waarschijnlijk met de gedachte:
  helpt de ene niet dan de andere wel….:) Maar het is wel over gegaan.

  Berthy doet de groeten uit Chiang Mai

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.