Verplichte registratie voor eigenaars en hun huisdieren op komst

Redactie, Registratie, Huisdieren, Thailand
Leuk geprobeerd, maar zo ontloop je de registratieplicht niet …
Photo: ‎Yollada Kotakhun‎/ Facebook

Het bewind in Thailand komt ruim een half jaar na het uitbreken van paniek over hondsdolheid met een maatregel: alle huisdieren moeten worden geregistreerd. Er ligt een wijziging voor klaar van de wet op de Dierenbescherming, die hier in Engelse vertaling Animal Cruelty Act heet. In de praktijk betreft het vooral honden en katten. Wie als de wet eenmaal van kracht is, z’n vierpotig lieverdje niet laat registreren, loopt kans op een boete van maximaal 25.000 Baht (€655).

De inkt van het registratieplan is nog niet droog of het regende al protesten op de sociale media. Niet vanwege de hoogte van de boete, maar omdat de registratie niet gratis is. Het ‘aangeven’ van de huisdieren gebeurt bij lokale besturen en kost THB 450 (€12) per dier. Dat is meer dan een minimumloon per dag, dat rond de baht 325 ligt. Dat hiervoor in ruil een mooie penning en een gezondheidscertificaat worden verkregen, mag aan de opwinding niets afdoen. Dierenbeschermers zeggen dat dit geld naar dierenbescherming zou moeten, sceptici voorspellen dat de registratieplannen tot mislukken zijn gedoemd. ‘Walgelijk dat de overheid op deze manier aan dieren probeert te verdienen,’ schreef een van de protesteerders op Facebook.

Regeringswoordvoerder Sansern Kaewkamnerd zei dat het kabinet met de registratieplicht verspreiding van ‘voor de mens fatale ziekten’ probeert te voorkomen. Bovendien kost bestrijding van die ziekten de staat geld. Hij schreef het probleem vooral toe aan baasjes van huisdieren die hun beestjes verwaarlozen of ze simpelweg op straat of bij de tempel zetten als ze hun pets niet meer kunnen of willen verzorgen.

Sansern kreeg gelijk van de beheerders van Facebookpagina Drama Addict, waar veel over lokaal nieuws wordt gediscussieerd. ‘Registreren van katten en honden is de eerste stap om het probleem op te lossen, schreven zij in een posting die was verlucht met nieuwsberichten over door zwerfhonden doodgebeten kinderen. ‘Als zich incidenten voordoen, verbergen de bezitters van huisdieren zich onder de rokken van moeders. Niemand biedt een oplossing, maar als de regering met beleid komt, beginnen deze dierenvrienden te zeuren.’

Uitroeien was in 2015 het motto van de autoriteiten in Penang (Maleisië). Dierenliefhebbers bestookten Twitter met protesten als deze….

Amy Baron van kattenopvang Paws Bangkok is zo’n criticaster. ‘Registratie lost het probleem van zwerfdieren niet op,’ vertelde ze online agentschap Coconuts Bangkok. ‘Wat moet gebeuren is gratis steriliseren van deze dieren.’ Daarmee is de discussie zo ongeveer terug bij het hevige debat over de uitbraak van hondsdolheid in april. Van de toen aangekondigde vaccinatieprogramma’s voor huisdieren is volgens dierenactivisten weinig terecht gekomen. Wie bedenkt dat schattingen over het aantal zwerfhonden en -katten uiteenlopen van twee tot tien miljoen begrijpt dat niet copuleren maar steriliseren evenmin een oplossing is. Indien dat zo zou zijn, was Thailand het eerste land in de regio dat rabiës onder controle krijgt. Of het ooit zover komt? Opvallend is dat in de berichtgeving niet wordt gerept over het lot van niet geregistreerde honden en katten…..

Uit het kantoor van Thailands hondenliefhebber nr. 1, is overigens nog geen commentaar gekomen op de commotie.

Over de heisa in het voorjaar: https://www.trefpuntazie.com/thaialnd-hondsdolheid-rabies-vaccinatie-corruptie-hansgeleijnse/

Bronnen: Coconuts Bangkok, Khaosod English,

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Uiteraard is het een goede maatregel, de zwerfhonden en loslopende honden zijn een flink probleem. Maar of de registratie gaat werken? Nu al zeggen veel Thai: ‘Die hond is niet van mij’. Bovendien worden honden ‘ergens’ uit de auto gezet, hier in het dorp al 2 honden die hier maar rondlopen. Gevolg is dat wij niet eens meer met onze dochter in het dorp kunnen wandelen of haar laten fietsen. Soms komt zo’n hond in de tuin. Ik heb een ijzeren staaf klaar liggen, helaas. Honden waarvan de eigenaar niet bekend is moeten gewoon van de straat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*