Tempelcomplex Doi Suthep Chiang Mai, oogstrelend en magisch mooi

Na een paar weken Thailand was ik eigenlijk tempelmoe, maar Doi Suthep bij Chiang Mai wilde ik graag bekijken. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden onder de rook van deze stad, die ook wel de ‘Roos van het Noorden’ wordt genoemd.

Tempelcomplex Doi Suthep Chiang Mai, oogstrelend en magisch mooi
De trap met 309 treden naar de tempel. Foto: Lode Engelen.

Een taxi brengt mij via een steile weg naar deze ruim 600-jarige tempel op Doi Suthep Mountain. “Have a nice climb sir”, zegt de chauffeur met een grijns als ik uitstap op de parkeerplaats. Ik zie een sliert mensen een steile, bijna verticale trap opklauteren. In een nietsontziende hitte een pittige 309 treden omhoog. Voor wie deze trap te veel is, bestaat ook de mogelijkheid om met een lift naar boven te gaan. Eenmaal op de top aangekomen heb je wel wat. Namelijk een oogstrelend uitzicht. Althans als je geluk hebt. Soms kan het zicht belemmerd worden door smog of rook.

Bert Doi Suthep
Doi Suthep, de Chedi. Foto: Lode Engelen 2020.

Heilige Stoepa

Het meest heilige op de tempelberg is een grote, met plaatkoper beklede chedi oftewel een stoepa. In dit gedeelte moet je je schoenen uittrekken en er verzorgd gekleed uitzien. Geen blote armen en benen. Zoals te doen gebruikelijk staan er op het terrein kleinere chedi’s, beelden, bellen en relikwieën, zowel van boeddhistische als hindoeïstische achtergrond, en opvallend kleurrijk versierde beelden van Nagas, de mythologische zevenkoppige slangen. Tevens is er een museum met een model van de Smaragden Boeddha zoals die in Wat Phra Keaw te zien is, evenals een beeld van de hindoegod Ganesha.

Bert Doi Suthep
Doi Suthep is een heiligdom. Foto: Lode Engelen.

Woonplaats van de zielen

Deze boeddhistische tempel is voor de Thai een heiligdom. De oorspronkelijke bewoners in dit gebied, de Lua geheten, geloofden dat de heuveltop de woonplaats was van de zielen van hun voorvaderen. Maar toen het boeddhisme vanuit India zijn intrede deed werd de berg gezien als het epicentrum van het heelal. De door toeristen en pelgrims druk bezochte tempel is waarschijnlijk in 1383 gesticht toen de eerste stoepa werd gebouwd. In de loop van de tijd is het complex uitgebreid.

Lode Engelen, Wat Doi Suthep.
Boeddhabeelden Doi Suthep. Foto: Lode Engelen.

Tempelwachter

Eenmaal boven loopt het zweet in straaltjes langs mijn slapen. Je moet iets over hebben om de Boeddha te behagen denk ik. De 24 meter hoge, met goud beklede Chedi in het midden van het tempelcomplex trotseert al eeuwen de tand des tijds. Voor een kleine donatie mag ik de klokken luiden die er uitnodigend bijstaan. “For Good Luck”, zegt een tempelwachter goedkeurend. 

Magische plek

Ondanks dat ik al vele wats gezien heb, onbekend en bekend zoals Arun, Pho en Phra Kaew, ben ik in de loop der jaren dat ik door Thailand reisde drie keer op deze voor mij magische plek geweest. Alleen al de vijftien kilometer lange kronkelweg met vergezichten die na een bocht ineens opdoemen is een uitstapje op zich. Wanneer je Chiang Mai uitrijdt ontvouwt de Doi Suthep Mountain zich al majestueus in de verte. Onderweg kom je langs de Huay Kaew Waterval. Stap uit, volg de bordjes totdat je niet meer verder mag en vergaap je aan de waterval en het uitzicht.

Tempelcomplex Doi Suthep Chiang Mai, oogstrelend en magisch mooi
Het uitzicht vanaf Doi Suthep. foto: Lode Engelen.

Er wordt een bescheiden entree geheven, bedekkende kleding binnen de tempelmuren is verplicht, leenbroeken en -rokken kun je huren. En wil je of kan je niet naar boven lopen. De andere optie is de lift. Maar dat had ik al gezegd.

Voor meer info zie hier.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*