Thailand. Bua Phud oftewel de Rafflesia kerrii Meijer

Een waterlelie die op de grond groeit

Bua Phud, in het Thais (บัวผุด), kan je vertalen als waterlelie uit de grond. De bloem komt enkel voor in Zuid Thailand en Maleisië. De bloemen hebben een diameter tussen 50 en 90 cm waardoor ze de grootste bloem te wereld zou zijn. De bloemen hebben een gewicht tussen zes en acht kilogram. In 2007 is in Maleisië een exemplaar gevonden van 112 cm diameter, dus het is beslist geen klein bloempje. De grootste populatie groeit in het nationaal park Khao Sok, en zijn buur Khlong Phanom.

De plant is een parasiet die op wilde druiven groeit, maar alleen de bloemen zijn zichtbaar. Kleine knoppen verschijnen langs de stam en wortels van de gastheer en na 9 maanden opent de gigantische bloem zich. Na slechts een week sterft de bloem. De  plant bloeit enkel tijdens het droge seizoen, van januari tot maart. Voor de geur moet je ze zeker niet gaan zoeken, ze ruikt sterk naar rottend vlees. Vliegen voelen zich bijzonder aangetrokken door de geur en zorgen zo voor de bestuiving.

Bua Phud, Lode Engelen.

Bua Phud, Lode Engelen.

Nieuwe knoppen groeien langs de wortels van de gast plant, en na negen maanden zal hier weer een mooie bloem uit tevoorschijn komen.

Bua Phud, Lode Engelen.

Bua Phud, Lode Engelen.

Bua Phud, ook waardevol in de medische wereld

De lokale bevolking van Surat Thani heeft de bloem altijd gebruikt als een delicatesse. Een brouwsel van de knoppen en bloemen wordt gebruikt als medicijn tegen rugpijn en koorts. Er wordt zelfs beweerd dat het een stimulerend middel zou zijn voor het seksleven.

Een recente studie toont aan dat de mensen geen ongelijk hebben als ze de bloem sterke krachten toeschrijven. Een extract van de bloem kan een belangrijke bron van nieuwe potentiële anti-tumormiddelen geven. Dit vanwege zijn cytotoxische activiteit ten opzichte van kwaadaardige cellen.

Bua Phud, Lode Engelen.

De bloem is een bedreigde soort. Doordat ze zo gewild is bij de lokale bevolking worden tijdens de zoektochten en het plukken van de bloemen veel jonge vrijwel onzichtbare knoppen platgetrapt. Ook de toeristen die zo dicht mogelijk bij de bloem willen komen om foto’s te maken helpen niet echt om de plant te beschermen.

Bua Phud, Lode Engelen.

Bua Phud, Lode Engelen.

Als je de bloemen wil bekijken moet je stevige wandelschoenen aantrekken. De bloemen groeien op moeilijk bereikbare plaatsen in het dichte regenwoud van Khao Sok en Klong Phanom.  De vindplaatsen zijn enkel bereikbaar via smalle donkere paadjes met soms steile hellingen.

Bua Phud, Lode Engelen.

 

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Khlong Phanom, Surat Thani, Thailand op 09.01.2020.

NB: Zie ook een verhaal van André van Leijen over de Rafflesia op deze site: https://www.trefpuntazie.com/mijn-vrouw-ziet-helaas-alles/

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 223 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Wow, Lode, dit is wel een heel bijzondere treffer van jou!
    Prachtig dat je je stoute schoenen hebt aangetrokken om ze te zoeken.
    Mooi in beeld gebracht. Intrigerend vind ik de informatie dat ze op een druivensoort leeft… In Thailand – weet je daar meer over?
    Als andere reuzenbloem zou er ook de Reuzenaronskelk op Sumatra zijn, en die stinkt al evenzeer. Latijnse naam is Amorphophallus titanum, wat letterlijk misvormde reuzenpenis betekent. We kunnen er alleen maar van dromen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*