Thaise overheid eist dat boeren stoppen met verbranden landbouwafval


De Thaise boeren zijn gewaarschuwd. Stop met het verbranden van landbouwafval of er volgt vervolging en boetes. Dat zegt de centrale overheid. De branden zijn de oorzaak van de luchtverontreiniging in grote delen van Thailand. Door de ophoping van fijnstof in de atmosfeer, in combinatie met een slechte luchtcirculatie. Dat alles is een gezondheidsrisico, zegt luitenant-generaal Kongcheep Tantravanich, woordvoerder van vice-premier Prawit Wongsuwan.

Vice-premier Prawit Wongsuwan

Niet eerder is er zo openlijk een verband gelegd tussen de branden en de jaarlijks terugkerende luchtverontreiniging. Maatregelen om vervuiling tegen te gaan waren in het verleden vooral voor de bühne. Er werd onder andere door drones water gesproeid en tempels gevraagd geen wierook te branden. Nu is de boodschap dat de ophoping van fijnstof in de atmosfeer rechtstreeks te maken heeft met de branden.

Bangkok onder een deken van smog eerder deze maand

Verbranden landbouwafval

Het afbranden van bijvoorbeeld suikerriet is een goedkopere methode van oogsten dan dure landbouwmachines inhuren. Controle op afbranding en handhaving van regels door de lokale overheden is er amper. Maar, eerlijkheidshalve, de meeste boeren hebben weinig mogelijkheden het anders te doen als ze nog winstgevend willen zijn. In het noorden en noordoosten is ook sprake van zogeheten contract-farming voor grote bedrijven. Deze hebben er kennelijk weinig trek in de boeren tegemoet te komen met hun afvalverwerking en maken zich ook schuldig aan het verbranden van landbouwafval.

Brand in suikerrietveld

De economische belangen zijn groot. Ongeveer 70 tot 75 % van de suikerproductie in Thailand gaat naar het buitenland. Thailand is op één na grootste de exporteur van suiker ter wereld, net achter Brazilië. Het is een grote industrie. De regering heeft ook een quotum-, distributie- en prijsondersteuningssysteem tussen telers en de suikerindustrie ingevoerd. Dit draagt bij aan het kunstmatig handhaven van een plafond voor de exportprijzen. De meeste suikerrietplantages in Thailand bevinden zich in de centrale en noordoostelijke regio’s. Soms op minder dan 100 kilometer afstand van Bangkok.

Hotspots op 25 januari, elke rode punt is een brand. Bron: Fire map NASA

Vervolgd en beboet

Plaatsvervangend premier Prawit heeft nu alle provinciegouverneurs opgedragen teams naar de boeren te sturen en ze te waarschuwen. Als ze niet stoppen met de branden worden ze vervolgd en beboet. Het is trouwens niet voor het eerst dat de boeren is verteld andere methodes te vinden om het afval te verwerken. Tot nu toe met weinig resultaat. Wie weet is er dit jaar meer succes.

Ook op Trefpunt Azië: Thailand: Hoe moet dat verder met al die rook?


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Veel boeren on Chiang Mai hebben al nieuwe rijst op de velden en dus komt de ,actie, van de regering heel veel te laat.

    BerthyNL

  2. Van dat waarschuwen van de daders komt niets terecht, laat staan van vervolging. Elk jaar weer komt de regering met dit soort ‘acties’, en gaat vervolgens over tot de orde van de dag. Ik zag het afbranden van velden en bospercelen tot op enkele tientallen meters van een politiepost verwijderd. Actie? Mai pen rai……..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*