Thailand. ”Boycot is de oplossing niet”


Het boycotten van producten om een politiek doel te bereiken is de laatste tijd mode in Thailand. Maar als het doelwit een persbureau is, doet het, hoe geel het papier ook zijn mag, uiteindelijk meer kwaad dan goed voor de samenleving.

TOP News, een nieuwe, ultra-royalistische online nieuwssite, is deze keer aan de beurt. Bedrijven waarvan men denkt dat ze TOP News steunen waren eerder deze week het doelwit.  Zoals de restaurantketens MK Sukiyaki en Yayoi, omdat ze tot de grote sponsors van de nieuwsorganisatie behoorden. De hashtag #แบนmkและยาโยอิ (boycot MK en Yayoi in de Thaise taal) was dinsdag trending op Twitter en kreeg meer dan 200.000 reacties.


Zelf werd ik ook een doelwit toen ik tweette dat ik ieders recht respecteer om producten te boycotten voor politieke doeleinden, maar zelf deze campagne niet steun omdat ik voor persvrijheid sta.


Bovendien zal dergelijk handelen tegen mediabedrijven de Thaise samenleving op de lange termijn waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen. In elke vrije en democratische samenleving zijn verschillende opvattingen en informatie voor burgers van vitaal belang om zich als samenleving sterk en volwassen te kunnen opstellen. Mensen dienen te worden geconfronteerd met tegengestelde opvattingen en informatie die hen en hun overtuigingen uitdagen, hierdoor leren ze samen te leven met degenen die politiek een volkomen ander standpunt innemen.

Het boycotten van MK Sukiyaki en Yayoi is een beschuldiging aan het adres van TOP News dat men beticht van het verspreiden van nepnieuws en het aanwakkeren van politieke haat. Echter, zolang ze hun kijkers niet vertellen om degenen met tegenovergestelde politieke ideeen fysiek aan te vallen, vind ik dat we moeten leren om zo tolerant mogelijk te zijn en te lachen om de anachronistische opvattingen van TOP News. We hebben allemaal een andere mening over wat nepnieuws is, of extremistische opvattingen, of gevaarlijke meningen die een bedreiging vormen voor onze eigen versie van een ideale samenleving.

De regering heeft boeken, blogs en sommige websites gecensureerd. Ze heeft mensen in de gevangenis gezet omdat ze negatieve opvattingen over de monarchie hebben. Het laatste wat we nodig hebben is dat mensen gaan proberen ervoor te zorgen dat er geen ruimte is voor dingen die zij als onsmakelijk of aanstootgevend beschouwen.

Stel je voor dat je alle Thaise volwassenen vraagt welke persbureaus, websites, boeken of sociale media-accounts moeten worden geblokkeerd. Dan zouden we best eens kunnen eindigen met het censureren van 90 procent van de informatie in het politieke spectrum. Simpel gezegd: wat goed is voor u, kan verkeerd zijn voor anderen, en vice versa. 

Bovendien zal de poging om sommige media organisaties monddood te maken verzwakkend werken op de  samenleving in het algemeen. Want dan gaat men ervan uit dat mensen te kwetsbaar zijn en beschermd moeten worden tegen deze ‘valse’ en ‘opruiende’ rechtse opvattingen en ideeen. Een samenleving kan niet volwassen worden als je blijft proberen informatie te censureren die volgens jou te riskant of gevaarlijk is.

Hebben de voorstanders van de laatste boycot niet in de gaten dat er aan de andere kant van het politieke spectrum sommige ultra-royalisten de censuur steunen van nieuwsinhoud en opvattingen die als bedreigend voor de monarchie worden beschouwd? Want ook ultra-royalisten en conservatieven zijn van mening dat sommige, lokaal of in het buitenland opererende, persbureaus, met kritiek op de monarchie, moeten worden geblokkeerd of verboden.

De lange termijnoplossing is niet méér censuur, of het nu van staatswege is of door een publieke boycot, maar het hebben van vertrouwen. Vertrouwen in het vermogen van mensen om feiten van fictie te onderscheiden en nepnieuws te ontmaskeren. Het gaat er zeker niet om te proberen de diversiteit die van elke vrije samenleving mag worden verwacht, te beperken. 

Heb vertrouwen in de mensen, vertrouwen dat mensen volwassen genoeg zijn om aan leugens, misinformatie en extreme ideeen blootgesteld te worden. Zo leert een samenleving duurzame politieke gematigdheid en beleefdheid te waarderen.

Lees ook: Waarom we hoopvol over Thailand moeten blijven


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*