Thailand. Boeddhisme Toerisme: nieuw woord in de reisindustrie

Boeddhisme Toerisme
Resort Amanpuri Phuket

De reisindustrie heeft er een nieuw woord bij dat er niet om liegt: Boeddhisme Toerisme. Onlangs kondigde Aman Resorts aan een serie ‘bezinningsdagen’ te organiseren in vier van haar resorts in de Mekong regio, waaronder ook Thailand.

In de markt gezet als een ‘journey to Peace’ gaat het om een zesdaags verblijf in deze super luxe resorts. Tijdens deze dagen worden de gasten op hun ‘reis naar vrede’ begeleid door daarvoor ingehuurde boeddhistische monniken. Daaronder bevindt zich ook Geshe Yong Dong, een Tibetaanse monnik en auteur van verschillende boeken op het gebied van meditatie- en ademhalingstechnieken, die thans in Costa Rica woont.

Boeddhisme

Tijdens hun verblijf wordt aan de gasten dagelijks gelegenheid geboden tot meditatie, verdiepen in boeddhisme, werken aan hun ademhaling, het reciteren van sutra’s en therapeutische spa-behandelingen. Het ultieme doel daarbij is hun levensstijl gezonder te maken.

De Aman resorts behoren tot de meest luxueuze ter wereld. Het eerste resort op Phuket genaamd Amanpuri, (plaats van vrede) dateert uit 1988. Thans heeft de groep wereldwijd een 34 resorts alle op toplocaties, waar de zeer gegoeden der aarde terecht kunnen.

Onthechting

In dit licht bezien staan deze ‘bezinningsdagen’ nogal haaks op de onthechting, die leermeester Boeddha propageerde. Maar marketing technisch zal het allemaal wel dik in orde zijn. Ook onder de rijken der aarde zullen vast de nodige gegadigden te vinden zijn, die wel even de exotische geur van het boeddhisme willen opsnuiven.

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*