Thailand. Blinde vrouw krijgt 1,5 jaar gevangenis voor majesteitsschennis

Een rechtbank in Yala heeft donderdag een jonge vrouw tot anderhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens majesteitsschennis. Murhyatee Masoh, een 23-jarige blinde moslima uit de zuidelijke Yala-regio, had volgens de rechtbank vorig jaar oktober tweemaal een tekst op Facebook ingesproken, die strijdig zou zijn met het in de Thaise grondwet vastgelegde verbod op belediging van het koningshuis.

Werkloze Murhyatee, die al twee maanden in voorarrest zat, heeft schuld bekend, een gebruikelijke reactie om een zwaardere strafmaat te ontlopen. De maximumstraf op overtreding van de wet is vijftien jaar, wat verhoogd kan worden indien het om meer dan één overtreding of recidive gaat.  Murhyatee kwam er met 1,5 jaar nog genadig af. Volgens haar advocaat Kaosar Aleemama toonde de rechter sympathie voor de jonge vrouw omdat zij blind is, maar voegde eraan toe dat de wet nu eenmaal de wet is. De advocaat wist nog niet of Murhyatee in beroep zou gaan tegen het vonnis. Wat de vrouw precies aan Facebook heeft toevertrouwd wordt in Thailand niet vermeld omdat publicatie kan worden beschouwd als herhaling van de wetsovertreding.

Sinds de staatsgreep van mei 2014 zijn onder het nieuwe regime ruim honderd mensen tot kortere of lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens overtreding van art. 112 uit de grondwet, het omstreden artikel over majesteitsschennis. Internationaal heeft de toepassing van art. 112 Thailand de nodige kritiek opgeleverd, onder meer van mensenrechtorganisaties. Zwaartepunt van de kritiek is dat het bewind de wet gebruikt om politieke tegenstanders de mond te snoeren.

Bron: Int. persbureaus en Khaosod English, Pravit Rojanaphruk. Bij het Khaosod-bericht werd vermeld dat informatie was weggelaten uit vrees voor overtreding van de wet op majesteitsschennis

Meer weten:

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

4 Comments

 1. Misschien dat deze vertoning de weg vrijmaakt naar meer rumoer over die wet op majesteitsschennis waar je dus alle kanten mee op kunt. Goed dat er alleen maar negatieve reacties op facebook staan over deze veroordeling. Voor zoiets een blinde vrouw de cel ingooien. En dan ook niet openbaar maken wat ze precies gezegd heeft.
  Ik wilde ooit in Thailand gaan wonen als ik de pensioengerechtigde leeftijd zou halen. Maar hoe meer ik lees en hoor des te meer weet ik dat dit nooit zal gebeuren

 2. Het betreffende artikel staat ook op Prachathai English. Met verwijzing naar de eerdere reactie blijven wij bij onze bronnen en berichtgeving. Wij wijzen er slechts op dat er verschillend bericht wordt door Thaise media over de reden van de veroordeling. Ook over de naam van de veroordeelde trouwens. Wij gaan niets uit de weg en wat we zelf wel leerzaam vinden is dat er ongeveer 40 miljoen Thai met een Facebook-account zijn.

 3. Een kleine correctie bij een overigens correct verhaal. Die mag Khaosod niet vertellen, maar ik wel.

  Met deze zeer verkorte weergave van je reactie willen we ons om voor de hand liggende redenen beperken tot hetgeen we hebben gewogen en gemeld in ons (zoals je zelf reeds aangeeft) correcte verhaal. Lezers die meer willen weten kunnen bij internationale persbureaus zoeken.

  • Misschien is het wel leerzaam om te vermelden dat de Thais-talige versie van de onafhankelijke website Prachatai die dit bericht ook bracht wel de aanvulling geeft die de redactie hier uit de weg gaat. Een zeer onschuldige aanvulling.
   Onder genoemd artikel van Prachatai op Facebook staan nu 174 reacties. Bijna iedereen is boos of verdrietig en velen roepen op om artikel 112 (het majesteitsschennis artikel) te schrappen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.