Thailand. Blaffende honden in de Thaise politiek. Doggygate!

Hans Geleijnse, Bang Kaew, Blaffende honden, Prayuth
Het hondje van de generaal
Foto Khaosod English

Nee, zei de Thaise generaal-premier tegen zijn journalistieke gehoor, hij was geen moment bang gebeten te worden door drie kleine hondjes. De volstrekt serieuze weergave van Prayuths woorden in de Bangkok Post van vandaag laat ons in het ongewisse of de juntaleider moeite had zijn lachen in te houden. Dat is namelijk heel goed voorstelbaar.

Een bekende actievoerder, Srisuwan Janya, had hem van corruptie beschuldigd wegens het kopen van drie rasechte Bang Kaew puppies, op eerste kerstdag op een markt in Phitsanulok. Deze Thaise vierpotertjes hebben volgens deskundigen een marktwaarde van 6000 baht per stuk. Prayuth, kennelijk in een gulle bui, zou bij wijze van ’morele ondersteuning’ de hondenverkopers 25.000 baht hebben betaald voor het Thainess-triootje.

Dat is zevenduizend teveel en dus omkoping, oordeelde Srisuwan. Bovendien had de premier gezegd twee hondjes weg te geven aan zijn goede vrienden generaal Anupong van binnenlandse zaken en vice-premier generaal Chatchai Sarikulya. Srisuwan had snel becijferd dat dit een flagrante schending was van Sectie 103 van de Wet ter Voorkoming en Bestrijding van Corruptie. Die schrijft voor dat aan geschenken (aan regeringsfunctionarissen) geen prijskaartje mag hangen dat de 3000 baht te boven gaat. Om de slapende hondjes goed wakker te maken diende Srisuwan in zijn hoedanigheid als secretaris-generaal van de Associatie Bescherming Thaise Grondwet een klacht in bij het Nationale Anti-Corruptie Commissie (NACC).

Hans Geleijnse, Bang Kaew, Blaffende Honden, Prayuth
…. onze Thaise waakhond, geen Bang Kaew, na het lezen van het hondennieuws….

Daar moet men zich doodgeschrokken zijn. Alweer! Srisuwan – tevens President van het Nationale Commissie ter Bestrijding van het Broeikaseffect – is niet zuinig met klachten. Er lag er nog eentje van vorige maand. Daarin beschuldigde Srisuwan vice-premier en defensieminister generaal Prawit Wongsuwan van corruptie wegens diens show offs met niet als persoonlijk bezit opgegeven peperdure polsklokjes en een diamanten ring.

Heeft partijloze lastpak Srisuwan misschien zoveel actiepetten op het hoofd dat hij het spoor bijster is? Of gaat het in dit geval om verfijnde politieke humor? Wie weet zijn Prayuth en Anupong er dan ingetrapt. De premier ontkende namelijk de Bang Kaews – beroemd om hun trouw, berucht om hun agressiviteit tegen vreemden – cadeau te hebben gedaan aan zijn dienstmakkers. Hij had ze nog niets eens bij de verkopers laten afhalen. Anupong liet bij voorbaat weten dat hij zo’n geschenk van zijn superieur absoluut niet accepteert. Hij wist maar al te goed dat dit wetsovertreding zou betekenen. Er stond geen foto bij het verhaal, dus trillen als een juffershondje dan wel uitgestreken gezichten moet de lezer er zelf bij fantaseren.

TT redactie, Coup, Verkiezingen
Horlogeverzamelaar Prawit

Het heeft er echter schijn van dat junta-critici het ‘hondse optreden’ van Prayuth dodelijk serieus nemen. Een mooie stok om de hond mee te slaan, het zoveelste zie-je-nou-wel-bewijs dat de huidige machthebbers corrupt zijn, zich zelfs niet aan hun eigen wetten en decreten houden. Zo presenteerde rebelse reporter Prawit Rojanaphruk de actie van Srisuwan twee dagen terug op de website van persagentschap Khaosod English als een primeur van betekenis. Het hoeft dus geen verbazing te wekken als de junta een dezer dagen in een diep ‘Doggygate’ duikelt.

Het hondengehuil overstemde in elk geval Prayuths pleidooi, in een nieuwjaarsgesprek met enkele uitverkoren journalisten – meer begrip voor de regering te tonen. Zijn boodschap: de media moeten correct rapporteren, vele problemen overlappen elkaar, een oplossing vinden vergt tijd, ik ga in 2018 nog harder aan de slag, help ons in ons streven het volk geluk te brengen.

Prayuth beklemtoonde tevens dat hij geen enkel probleem met de media had. Maar dat was dus wel voordat de honden in de pers begonnen te blaffen.

Gerelateerde berichten

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 306 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.