Bijzondere herdenking revolutie 1932 in Thailand


Rob V., Revolutie 1932, Herdenking
Revolutie 1932 herdacht. Waarschuwing bij Monument van Democratie in Bangkok: wegens verbouwing geen toegang
Foto Facebook gezien op Khaosod English

Vandaag, woensdag 24 juni, was het 88 jaar sinds de revolutie van de Peoples’ Party (คณะราษฎร, Khana Ratsadon). Er kwam er een einde aan de absolute monarchie, vanaf deze dag in 1932 was het land een beginnende democratie.  Echter zijn sinds de coup van 2014 herdenkingsdiensten aan deze dag ‘ontmoedigd’ of veelal ronduit verboden door de autoriteiten.

Ook dit jaar waren er de nodige agenten en militairen op de been om een oogje in het zeil te houden en waar nodig in te grijpen. Het Democratie Monument, meest bekende monument ter herinnering aan de revolutie, was met hekken afgesloten. Dit wegens een renovatie zo was te lezen. De autoriteiten waarschuwden dat men niet op onruststokers zat te wachten die met hun herdenkingen mogelijk onrust of verdeeldheid onder het volk zouden kunnen zaaien. Een kleine groep burgers durfde het desondanks toch aan om nabij het monument te verzamelen, al waar ze op een wit doek filmbeelden van de revolutie vertoonden.

Ook elders in Bangkok en de provincies vonden bescheiden herdenkingen plaats onder toeziend oog van de politie. Zo kwam een groep mensen bijeen in het centrum van de stad nabij Siam square. In Khon Kaen maakte een kleine groep studenten een monument schoon. Het monument zelf was afgesloten ‘wegens een oefening van de noodhulpdiensten’.  Op diverse plaatsen zijn spandoeken ter herinnering aan 24 juni 1932 verwijderd.  Enkele herdenkingen waren in hun geheel afgeblazen nadat de autoriteiten de initiatiefnemers sterk ontraden had om een bijeenkomst te organiseren.

Nu vraagt u zich misschien af of er nog een officiële herdenking plaats heeft gevonden? In zekere zin was dat zeker het geval.  Op het hoofdkwartier van het leger vond een boeddhistische ceremonie plaats ter ere van de contra-revolutionairen!  Deze probeerden in oktober 1933 met de Boworadet Rebellion de revolutie van 24 juni 1932 ongedaan te maken en zo de absolute macht van de monarchie te herstellen. Een monnik besprenkelde twee vertrekken met gewijd water. Deze twee vertrekken dragen sinds eind vorig jaar de namen van twee prinsen die leiding gaven aan de mislukte contra-revolutie.

Het mag duidelijk zijn dat stil staan bij het einde van de absolute monarchie om welke reden dan ook niet op prijs gesteld wordt. Diverse symbolen die herinneren aan de revolutie zijn de laatste jaren uitgewist; enkele voorbeelden:

November 2014: een monument in Buriram ter ere van de eerste grondwet afgebroken
April 2017: Een herdenkingsplaquette in het wegdek van de Royal Plaza is vervangen voor een royalistische gedenkplaat.
December 2018: midden in de nacht verdween een monument ter herinnering aan het neerslaan van de rebellen die die absolute monarchie probeerden te herstellen.
Januari 2020: standbeelden van militaire officieren die een belangrijke rol in de revolutie van 1932 speelden zijn plots van een sokkel gehaald.
Openlijk stilstaan bij (de introductie van) de democratie ligt in Thailand heden ten dage zeer gevoelig.

Bronnen en meer:

 https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/06/24/democratic-revolt-anniversary-army-honors-royalist-rebels/

https://www.khaosodenglish.com/opinion/2020/01/11/opinion-thailands-endangered-political-history/
https://prachatai.com/english/node/8608
https://prachatai.com/english/node/8312
https://www.thaienquirer.com/14818/-held-to-mark-the-anniversary-of-the-1932-revolution/

Ook op Trefpunt: Over verdwenen beelden en geschiedvervalsing in Thailand

Rob V.
Over Rob V. 25 Artikelen
Rob V. is een Thailandliefhebber en -ganger. Hij heeft zich gespecialiseerd in immigratiepolitiek en procedures voor verkrijgen Schengen-visa

5 Comments

  1. Rob V´s artikel over de revolutie in 1932 en hoe het militaire regiem probeert de herinnering daaraan om zeep te helpen is het waard om in deze tijd hiervoor aandacht te vragen.
    Echter….., enige correctie c.q. editing voor plaatsing door Rob zelf of de redactie zou niet misstaan hebben.

    • Jan van Daalen, typo’s maken is een menselijke eigenschap en soms nadert de deadline zo snel dat je niet meer iemand kunt vragen er nog even doorheen te gaan. En een actueel stuk wil je graag actueel geplaatst hebben als schrijver. Ik weet dat de redactie haar uiterste best doet maar er vliegt wel eens een typo tussendoor. C’est la vie!

  2. De vorst laat in zijn gedrag duidelijk zien anders tegen regeltjes aan te kijken dan de vorige vorst. Voor ultra-royalisten natuurlijk een prachtkans om 1932 terug te draaien of daar prioriteit aan te geven. Maar wat je je kunt afvragen: is 1932 niet feitelijk al teruggedraaid?

  3. Op één van de spandoeken stond een tekst uit de proclamatie van de Volkspartij op 24 juni 1932:
    ‘You, all of the people, should know that our country belongs to the people – not to the king, as has been deceitfully claimed.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*