Thailand. Bidden: in gevecht met of ontsnappen aan de realiteit?

Ze dartelen een beetje door de achtertuin van hun praktisch gedachtengoed wanneer ze een Wat bezoeken. Thai doen dat een aantal keren per week. Er moet gebeden tot Boeddha, maar waarvoor, waarom?

Theo Van der Schaaf, Bidden, Boeddha, Schietgebedje
The Buddha Weekly: Emptiness of Prayer and who do we pray to

Bidden deed ik ook tot aan mijn elfde, want katholiek opgevoed, tot ik de lagere school verliet. Zo blij dat ik er vanaf was. Maar ik bad op verzoek van de kapelaan voornamelijk mijn schulden om zeep, schulden bijvoorbeeld wegens dat ik veelvuldig met mezelf vree en de slechte gedachten die ik daarbij verzon. Na het opbiechten van een en ander was je met vijf Onze Vaders en tien Wees Gegroetjes weer schuldenvrij en het mannetje.

Het was eigenlijk best een goede methode want je wist op voorhand wat je je kon veroorloven voor die prijs/straf. Bovendien ging het bidden in totale routine zodat je aan allerlei andere zaken kon denken ondertussen. Ik ratel ze tot aan de dag van vandaag zo weer tevoorschijn, die gebedjes. Sporadisch bad ik voor serieuzere zaken. Als mijn vader er weer eens vandoor ging, ja dan, of mijn moeder of iemand anders dichtbij ziek of anderszins ongelukkig was.

Mijn eigenste Nut gaat op alle boeddhadagen – en dat zijn er veel, soms wel twee in een week – nog voor de dag echt begonnen is naar de Wat. Haalt dan eerst haar moeder en zuster op om gezamenlijk voor het geluk te gaan bidden. Schuldbewust bidden kent ze niet, nee, Thai zijn veel pragmatischer. Bij hen gaat het om hele aardse zaken. De loterij, hoe die te winnen, met welke nummers? Dat er maar heel veel klanten mogen komen in de massageshop. Ziekte, zeer en andere voor de hand liggende onderwerpen komen niet aan de orde. Bidden voor een betere wereld al helemaal niet, hoezo? In Thailand dringt de wereld sowieso nauwelijks door lijkt het of er moet via Facebook per ongeluk iets werelds doorheen sijpelen.

Theo van der Schaaf., Bidden, Buddja, Islam
De doordeweekse islamiet: drie keer per dag in gebed

Allemaal tot je dienst maar het kan nog wel wat intensiever. Praat maar eens met een doordeweekse islamiet. Die bidt wel drie keer per dag voor maar één thema; dat alle mensen in de wereld hetzelfde gaan doen, namelijk ook drie keer per dag bidden. Of dat al tot een betere wereld gaat leiden…? En dat terwijl ze toch veel leukere kwesties hebben om voor te bidden, bijvoorbeeld dat alle moordenaars van IS opgepakt en voor eeuwig opgesloten worden. Maar daar zal Allah wel weer geen oren naar hebben.

Schietgebedjes zijn eigenlijk de enige bidprentjes die ik af en toe nog voor me zie. Bijvoorbeeld als ik een heel moeilijke zwarte bal heb neergelegd voor mezelf die gepot moet bij het poolen om te winnen, of bij het missen daarvan, dat mijn tegenstander daarna ook zal missen, of wanneer ik weer eens een golfbal in het onmogelijke hoge gras heb gespeeld, hoe vind ik die, hoe krijg ik die ooit er weer uit, laat staan met een enige afstand, en ook nog eens in de richting van de green?

Nee, gebedjes schieten, dat lukt me nog wel, for all the rest…. God, Allah, Boeddha blesss (Theo)!

Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 28 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds acht jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door in het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal.

2 Comments

 1. Bidden, waar ook ter wereld, is meer dan het vragen om gunsten. Mijn ervaring in Thailand is dat bidden in tempels meer een soort gesprek is met jezelf om meer inzicht te verkrijgen, schuldgevoelens kwijt te raken en onzekerheid en verwarring proberen op te lossen. Het is meest psychologie, vaak over zaken waar je met anderen niet over kunt of durft te praten. Je hebt het nodig voor meer gemoedsrust.
  Loterij nummers worden, tegen betaling, door monniken verstrekt.

 2. Interessant onderwerp Theo.
  Dat bidden van de Thais om bv de winnende loterijnummers, komt me bekend voor. Alsof Boeddha nummers zou doorgeven om rijk te worden, terwijl hijzelf onthechting van aardse bezittingen predikte.

  Wat me net zo vreemd voorkomt als moslims die na het vrijdaggebed massaal de straat opgaan, en vernielingen aanrichten aan andermans eigendommen. Of erger. Waar hebben ze eigenlijk voor gebeden vraag ik me dan af.
  Zie het in ieder geval nog niet zo snel gebeuren dat een horde Hervormden na de zondagsdienst de stenen uit de straat raapt, en auto’s in brand steekt om hun liefde voor de Heer en medemens te tonen.

  O ‘ja, voordat ik het vergeet, prima verhaal, mijn zegen heb je.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.