Thailand. Verering van Kuman Thong, Hong Phrai en Nang Kwak


Thailand, bewaker, Erik Kuijpers

 

De beschermheilige en bewaker in Thaise huizen en winkels

Kuman (Guman) Thong, in het Thais กุมารทอง, en de vrouwelijke geest, Hong Phrai (โหงพราย) zijn, in de Engelse taal, ‘Tutelary deities’, ook wel ‘household divinities’; dat wordt vertaald met beschermende godheden, bewaker, engelbewaarder, talisman en aan het beeldje wordt hoge waarde toegekend.

Het is niet afkomstig uit het boeddhisme. Kuman, in het Pali Kumara (en Kumari voor een vrouw) betekent ‘gewijde jongeman’ en ‘thong’ staat voor goud. Phi Noi is een andere naam; kleine geest.

Thailand, bewaker, Erik Kuijpers
Nang Kwak.

Een andere bewaker van have en goed is Nang Kwak, in het Thais นางกวัก, en ze waakt over de voorspoed van winkeliers. Zij is de belichaming van Mae Phosop, de rijstgodin, maar dan zonder een schoof op haar schouder. Je ziet een hand omhoog alsof ze een klant wenkt binnen te komen (en dat gaat in Azië niet door met het vingertje te wijzen, dat is zelfs onbeleefd) en de andere hand is gevuld met een zak geld of goud.

Thailand, bewaker, Erik Kuijpers
Foetussen, door Leonardo da Vinci.

De lugubere herkomst van Kuman Thong

Kuman Thong wordt genoemd in een Thais sprookje uit de 18e eeuw; het verhaal ‘Khun Chang Khun Phaen’. In die vertelling wordt een doodgeboren foetus uit het lichaam van een vrouw gebruikt om een krachtige geest te krijgen. Zwarte magie viert hoogtij. Een vorm van dodenbezwering waar de Thaise taal het woord Saiyasat voor gebruikt, in het Thais ไสยศตร์.

Het was een afschuwelijke procedure waarbij de dode foetus werd ingesmeerd met kruidenmengsels en gebrand tot hij goudkleurig was. Men zong daarbij liederen met occulte woorden. De verbrande foetus werd daarna ingesmeerd met lak en bedekt met goudblad. Vroeger werd ook wel ‘lak’ gebruikt dat vrijkomt als je een lijk brandt; die lak werd Nam Man Phrai genoemd maar de hele gang van zaken is tegenwoordig gelukkig verboden.

En vandaag is Kuman Thong van hout gemaakt; het stelt een kind voor met een knotje. Het wordt wel met olie ingesmeerd maar niet meer met Nam Man Phrai……

Kuman Thong wordt gebruikt voor verering en men zegt dat hij onheil afwendt mits je hem goed behandelt anders vlieden de krachten weg. Maar de herkomst is luguber en vindt haar oorsprong in zwarte magie.

Thailand, bewaker, Erik Kuijpers
Maneki-Neko, de wenkende kat.

De Japanse beschermengel en bewaker

Japans van origine maar in heel Azië te zien en ook in menig Thaise winkel. De maneki-neko, letterlijk: de wenkende kat. Een talisman. Een gelukskatje dat een of twee pootjes omhoog heft net als de Thaise Nang Kwak.

 

Meer lezen?

De herkomst van Kuman Thong; http://investvine.com/thailands-ghastly-wards-the-magic-of-dead-fetuses/

Meer geesten op TrefpuntAzië: De geesten van Lampang

Foto’s en prenten

Kuman Thong in Ratchaburi, Thailand; wikimedia, 39735042.

Nang Kwak in Bangkok; wikimedia, 18219701.

Tekening van een foetus; Leonardo da Vinci, rond 1510-1512; wikimedia, 59593.

De Maneki-Neko, de kat die wenkt, Japan; wikimedia, 310064.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland