Berthy’s goud van oud. Erfenis werd doodsbedreiging


Mijn Thaise vrouw vertelt mij op mijn verzoek, hoe haar leven tot nu toe verlopen is.

Yui vertelt
Toen ik 12 jaar was ben ik van huis in Sukhothai weggelopen, naar mijn tante in Ayuttaya. Ik had alleen wat busgeld en een papiertje met haar adres en verder wat kleding in een plastic tasje. Mijn ouders vonden mij niet aardig meer zeiden zij. Bij mijn tante heb ik twee jaar gewoond en toen zij stierf, kon ik niet naar huis, vertelde mijn moeder. Ik heb onderdak gevonden in een prachtige tempel, de Wat yai chai mongkhon in Ayuttaya. Daar ben ik door een hoge monnik verder (leerling van Luang Pho Sod) opgevoed. Daar ging ik ook naar school, net als toen ik bij tante woonde en haalde hoge cijfers. Meestal was ik de beste van de klas. Na ruim een jaar of twee in de tempel gewoond te hebben werd het tijd om verder te studeren en verhuisde ik naar Bangkok, met een beurs, omdat ik de beste van de klas was.

Berthy Jenner, Erfenis werd doodsbedreiging. Wat Yai Chai Mongkhon,
Wat Yai Chai Mongkhon,

In Bangkok moest ik erg wennen, want leven en studeren daar is duur en dus alleen weggelegd voor verwende kids van rijke ouders, of zoals ik, een enkeling die op grond van studieresultaten een beurs kreeg en een bijbaantje had. Vaak lachten leerlingen mij uit, ik was een country girl, zeiden ze.

Damesvolleybal is populair in Thailand en ik was er goed in, kwam met veel trainen in het universiteitsteam en later in een semi-prof beach-volleybalteam. Dat bracht ‘veel’ geld op. Duizend Baht voor een gewonnen wedstrijd, die je dan met z’n tweetjes deelt. Beach volleybal speel je in bikini en daarom kreeg ik medicijnen om mijn menstruatie op te houden. Uiteindelijk werd ik daar zeer ziek van en moest naar het ziekenhuis. Ik heb toen volleybal op moeten geven en ben ook gestopt met de studie en naar huis in Sukhothai gegaan.

Berthy vertelt
Niet lang daarna ontmoetten wij elkaar. Nadat wij bij elkaar gingen wonen in Chiang Mai, hebben de ouders van Yui haar verteld dat zij destijds niet zomaar is weggelopen van huis, maar weggestuurd naar haar tante in Ayutthaya. De reden? Yui erfde toen zij twaalf jaar was twee stukken grond, elk ca. 1 rai, van haar Opa. Omdat Yui destijds een buitenbeentje was en Opa dacht dat zij het moeilijk in haar verdere leven zou krijgen, schreef hij in zijn testament dat niet zijn zeven zonen de twee stukken land kregen, maar kleinkind Yui. Hij maakte daarmee echter een (bijna) dodelijke constructie, want zo schreef hij, als Yui komt te overlijden, gaan de twee stukken land alsnog naar mijn zeven zonen. Die zonen baalden dat zij de grond niet erfden, vertelden de ouders van Yui. Vanuit de familie kwam het bericht dat twee van die zonen Yui wilden laten ‘verdwijnen’ om zo de grond te kunnen verkopen. Daarop hebben de ouders van Yui haar met een smoesje naar haar tante in Ayuttaya gezonden, met wat busgeld opzak en een papiertje met het adres van de tante en daarom kon ze ook niet naar huis toen tante stierf en moest ze naar de tempel……

Toen wij trouwden kregen we van de hoge monnik uit Ayutthaya onderstaande ingelijste foto van ‘leermeester’ Luang Pho Sod cadeau. Het is een hele eer vertelde Yui mij, slechts weinigen krijgen dit. De 1 meter hoge foto hangt bij ons aan de muur.

Berthy Jenner, Erfenis werd doodsbedreiging, Luang Pho Sod
Luang Pho Sod

Naschrift: Wat Paknam is de ‘huis’ tempel van de monnik Luang Pho Sod, maar hij ging destijd ook over de Wat yai chai mongkhon, zie foto hieronder en daar woonde mijn vrouw.

Uit Wikipedia
Luang Pu Sodh Candasaro (Phramongkolthepmuni; in het Thais: พระมงคลเทพมุนี; 10 oktober 1884 – 3 februari 1959) was de abt van Wat Paknam Bhasicharoen, en de stichter van de Dhammakaya-traditie van meditatie. Als abt van Wat Paknam wordt hij ook wel aangeduid als Luang Pu Wat Paknam, ofwel ‘De eerwaarde monnik van Wat Paknam’. Hij werd bekend als meditatiemeester tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog en was een belangrijke figuur in de wederopleving van het Thais Boeddhisme in die tijd. In recente jaren hebben onderzoekers erop gewezen dat hij tevens een grote rol heeft gespeeld in het bekendmaken van het Theravada-Boeddhisme in het Westen, een gegeven dat tot nog toe weinig bekend was onder onderzoekers.

Luang Pho Sod werd 75 jaar.

 

Meer Berthy: www.sifaa.nl

Foto’s Wikimedia

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 42 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

3 Comments

  1. Misschien dat we ook nog even de non (mae chi) Chandra Khonnokyoong naar voren kunnen halen. Zij was een belangrijke lerares in verschillende soorten meditatie, eerst in Wat Paknam (paaknaam: ‘riviermonding’) en later in Wat Dhammakaya die zij stichtte samen met Phra Dhammachayo. Zij zette de tradities van Phra Luang Pu Sodh voort na zijn overlijden in 1959. Vrouwen in het boeddhisme……

  2. ‘Mijn ouders vonden mij niet aardig meer zeiden zij’ ! dat moet verschrikkelijk zijn om te horen, zelfs als het leugen om best wil zou zijn. Ik kan me denk niet voorstellen hoeveel pijn dat mij zou doen als iemand naar wie ik opkijk en lief heb dat zou zeggen, het zou mijn hart breken denk ik.

    Gelukkig is Yui nog wel goed terecht gekomen, een slimme dame als ik leess. Wat voor studie deed ze? Baalt ze niet dat ze de studie niet af heeft kunnen maken? Ikzelf heb namelijk mijn bachelor ook nooit behaalt, en nog steeds doet me dat soms niet zo prettig voelen. Tegen mijn lief zei ik dan met enige zelf spot ‘waarom kies je voor mij? Jij bent veel slimmer dan mij, jij hebt een bachelor* en ik niet’.

    * Business Administration, en ja ik weet het dat de universiteit in Thailand lager staat aangeschreven maar dat doet verder niet ter zaken.

    • Rob, we hebben een dochter van bijna 4 jaar die naar de zeer fraai Sarasas School in Chiang Mai gaat. Zeker 3x in de week zucht Yui: Had ik vroeger maar naar zo’n school gekund. Bovendien is ze erg trots op onze dochter die al kan lezen en schrijven. Je snapt wellicht dat zij een zelfde soort gevoel over leren heeft als jij.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.