De week van Berthy. Bedelmonnik en tamboen


Berthty Jenner, Bedelmonniken, Tamboen

Het blijft een leuk gezicht, als ik in de hele vroege ochtend ga fietsen kom ik hier en daar mensen tegen die de monniken opwachten die langs de weg lopen met een grote ‘beker’ om eten en drinken op te halen. Je moet wel echt vroeg zijn want na 7,30 uur zie je geen monnik meer op straat, dan zijn de monniken aan het eten.

Het eten dat niet opgaat kan door arme mensen in het dorp worden opgehaald, blijft er dan nog iets over dan gaat dat naar de tempel-honden en katten. Als mensen willen dat de monnik een kort gebed uitspreekt voor het eten in ontvangst wordt genomen, dan heft men het eten boven het hoofd en vertelt waar het gebedje over dient te gaan.

Je kunt niet zomaar eten geven, er zijn wat ‘regels’. Zelf dien jij bijvoorbeeld je schoenen uit doen en gehurkt zitten. Een monnik zegt geen dank je wel of zo, lacht ook niet want Thai geven eten aan een monnik om zo te tamboenen (goed te doen), boeddhisten geloven dat goede daden zullen leiden naar een goed toekomstig bestaan, met meer geluk en geld dan in het huidige leven. Eigenlijk moet jij de monnik bedanken, want hij stelt jou in staat ‘goed te doen’.

Foto ©Berthy Jenner

Meer Berthy op www.sifaa.nl

Zie ook: Bedelronde in Chiang Khan (fotorepo)


Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

1 Comment

  1. In het boeddhistische gedachtegoed kunnen de verdiensten die je verwerft met tham boen ook ten goede komen aan anderen. Je kunt ze zenden naar overledenen of naar zieke, lijdende personen. Het gebed is dus heel vaak : ‘Laat deze verdiensten ten goede komen aan mijn overleden zoon’.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.