Thailand. De nieuwe Labour Protection Act

Thailand, arbeidswet, Erik Kuijpers

 

De nieuwe arbeidswet; meer dan een wassen neus?

Een arbeidswet is mooi op papier maar moet zich in de praktijk bewijzen. Met de minimumloonwetgeving in Thailand wordt de hand gelicht, ‘voor jou tien anderen’, en wat doe je dan als (alleenstaande) man of vrouw die voor een gezin moet zorgen? Voor procederen geen geld, vakbonden zijn niet zo actief als in de westerse wereld (en in Thailand niet geliefd bij overheid en werkgevers) dus de werknemer heeft vaak geen keus dan het beschadigen van zijn rechten maar te slikken.

Maar om het positief te vervolgen, de wet bevat aanmerkelijke verbeteringen voor de werknemers. ‘De lonen moeten voor man en vrouw gelijk zijn bij gelijke baan en gelijke capaciteiten‘. Dat werd tijd!

Thailand, arbeidswet, Erik Kuijpers
Nieuwe ontslagvergoedingen.

De ontslagvergoeding (severance pay) omhoog

Zie het schema uit de arbeidswet. De laatste regel is nieuw: wie het 20 jaar of langer volhoudt bij dezelfde werkgever heeft bij ontslag recht op 400 werkdagen loon. Da’s meer dan een jaar en een aardig douceurtje in het zicht van pensioen.

Moederschapsverlof is thans 90 dagen en dat wordt 98 dagen inclusief dagen die nodig zijn voor prenataal onderzoek. Nieuw is dat als de werkgever wil fuseren of overgenomen wordt de werknemers voor die stap toestemming moeten geven en al hun opgebouwde rechten moeten worden gehandhaafd. Onder de huidige wet moeten werknemers maar naar de rechter stappen…..

Thailand, arbeidswet, Erik Kuijpers

Vervolgens komen er bepalingen over verhuizing van de arbeidsplaats, het betalen van overwerk en de vergoeding bij ontslag zonder wederzijdse instemming. En of dit ook allemaal gaat gelden voor mensen in de landbouw en voor laag opgeleide mensen aan de lopende band zal moeten blijken; of is deze mooie wet alleen voor witte boorden weggelegd?

En nu het toetje!

Het aardigste van deze nieuwe arbeidswet is dat werknemers drie betaalde dagen per jaar vrijaf kunnen nemen voor ‘personal business leave‘. Wat dat is wordt niet verteld. Dus als je gaat solliciteren naar een nieuwe baan dan gaat jouw huidige baas dat betalen! Daar heeft zelfs Domela Nieuwenhuis niet van durven dromen!

Bron:

Bangkok Post nr 1657660; http://tinyurl.com/y5khrnun

Foto’s en prenten

Arbeid in Thailand; 49 procent van de arbeiders werkt op het land. Wikimedia, 37037549.
Schema ontslagvergoeding; van de Bangkok Post.
Productie in Thailand; wikimedia, 6889812.

Ook op Trefpunt: sleutelen aan arbeidswetgeving in de mode

 

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 748 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Het is tijd dat Thailand eens volwaardige vakbonden e.d. krijgt. Maar hoger op de rots zit men natuurlijk niet te wachten op een vuist van het volk…

  2. Vakbonden waren in het verleden vrij actief in Thailand maar ze zijn inderdaad altijd tegengewerkt. Vakbonden mogen alleen opkomen voor een (1) bedrijf, algemene vakbonden voor alle werkenden waren en zijn verboden.
    Verder geldt deze wet alleen voor werkers in de formele sector, 60% van alle werkenden zitten in de informele sector.
    Ik vrees dan ook met jou dat deze wet weinig zoden aan de dijk zal zetten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*