Thailand. Apocalyptische beelden van de Mekong

De Mekong in Nakhon Phanom

De Mekong is de twaalfde langste rivier in de wereld. Hij begint zijn reis op het hoogplateau van Tibet, en zorgt er voor de afwatering van een gebied van 795.000 vierkante kilometer. Jaarlijks stroomt er 475 kubieke kilometer water naar beneden. Op zijn reis loopt hij door China, Myanmar, Laos, Thailand, en Cambodja om uiteindelijk na 4350 kilometer in Vietnam in zee te stromen.

De Mekong is van oudsher een rivier waarvan het debiet zeer grote verschillen vertoont afhankelijk van de seizoenen. In het droogseizoen is er altijd merkelijk minder water in de bedding.

Maar het verschil in seizoenen kan de grote droogstand die we nu zien niet verklaren. Door de bouw van verschillende dammen in zowel China als Laos, is het debiet sterk veranderd. De laatste zes jaar is ook de regenval merkelijk minder dan normaal en dit helpt natuurlijk ook niet om de rivier weer terug op peil te krijgen. Hier in Nakhon Phanom waar de Mekong de grens vormt tussen noord-oost Thailand en Laos, staat bedroevend weinig water in de bedding.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

Een beeld uit een film over de apocalypse? Helaas nee, deze oude visser zit onder zijn kapot gewaaide paraplu in de nog sterke avondzon. De man is bezig met zijn visnet te controleren. Met een vertwijfeld gezicht vertelt hij ons dat hij in zijn lange vissersbestaan nog nooit heeft meegemaakt dat er zo weinig water door de rivier stroomt.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

De apocalypse nabij?

Apocalyptische beelden van een droge rivierbedding. Op sommige plaatsen kan je tot 150 meter lopen van de oever tot aan het water. Tien jaar geleden was de bedding zelfs in het droog seizoen nog van oever tot oever gevuld met snelstromend water. Enkel een paar hoger gelegen stukken kwamen dan droog te staan. Op dit moment lijkt de eens zo grote rivier meer op een traag stromend beekje.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Vissers proberen toch nog hun netten uit te werpen, ondanks dat het water hier nauwelijks een halve meter diep is. Ze moeten toch proberen te overleven van het kleine beetje vis dat er nog overgebleven is. Het is een bevreemdend gezicht als de vissers gewoon in het water rondlopen terwijl hun bootje er werkloos en onbruikbaar bijligt.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Tijdelijke bouwsels, waar de vissers bij regen en wind beschutting kunnen zoeken. Maar ze blijven trotse Thai en houden de vlag wapperend.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Her en der ontstaan er afgesloten poelen, waar kikkervisjes in rondzwemmen.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.

Een oud vissersbootje dat al veel te lang op het droge ligt, wachtend op betere tijden.

Lode Engelen, Mekong apocalyps.
Een bamboe stok met het versierd model van een bootje, de restanten van een ceremonie om Mae Ya Nang om bescherming te vragen. Hopelijk kan de godin het tij nog doen keren, voor het water in de Mekong volledig opgedroogd is.

Mae Ya Nang

Het geloof in Mae Ya Nang of een beschermgodin van boten in Thailand bestaat al lang, en is begonnen bij de vissers. De vissers geloofden dat elke boom een beschermeling heeft (Nang Mai) die als een nimf uit de Griekse mythologie over de boom waakt. Als een boom eenmaal gekapt is en omgevormd tot een boot, zou zijn nimf nooit weggaan. Zij zou zolang de boot bestaat erbij blijven en de boot beschermen als een echte beschermgodin, een echte “Mae Ya Nang”.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

De Thai zijn veerkrachtige mensen, als er dan geen vis meer te vangen is dan gooien ze het over een andere boeg. De bedding die nu droog staat is uitstekend geschikt om er groenten op te kweken. En van visser naar boer is maar een kleine stap voor deze mensen. Mochten ze er niet in slagen om te overleven van deze omwenteling, dan zal het zeker niet aan hun enthousiasme liggen. Het enthousiasme straalt van hun gezicht en ze praten uitbundig over hun plantjes. Ze blijven hard aan het werk tot het te donker wordt om de planten nog te onderscheiden.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Lode Engelen, Mekong apocalypse.

Kinderen blijven kinderen, ook in deze voor hun ouders zorgelijke tijden. Spelen met water is en blijft altijd plezierig.

Ander werk van mij vind je door hier op te klikken ! 

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Nahkhon Phanom op 26.02.2020.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

  1. Bedroeflijk dat bepaalde acties in buurlanden uitgevoerd worden (waarschijnlijk zonder overleg) waardoor ze een gigantische impact hebben op de getroffen landen. Water is leven.

  2. De Mekong een machtige rivier. Een paar jaar geleden reden we er langs, van Chiang Khan, waar de sunset prachtig is, naar Nong Khai, waar je heerlijk langs deze rivier kunt wandelen en op een terasje te zitten. Het zijn wel mooie foto’s Lode maar het is triest te zien dat de machtige Mekong verworden is tot een sloot.

    Berthy, Chiang Mai.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.