Thailand. Apenschool in Suraat

Een heel gewone school, met ongewone leerlingen

In Bang Bai Mai in Suraat Thani tussen de honderden kanalen kan je in dit schooltje voor apen terechtkomen. Daar leren  aapjes hoe heel efficiënt kokosnoten te plukken.

Kokospalmen zijn 20 to 25 meter hoog. De  noten hangen helemaal bovenaan onder de bladerkroon van de boom. Door de hoge kale stam is het niet zo gemakkelijk om in de boom te klimmen en de noten te plukken. Gelukkig zijn er aapjes die daar heel behendig in zijn. Maar die behendigheid moet hen wel aangeleerd worden in het apenschooltje. Als ze eenmaal drie jaar jong zijn kunnen ze daar terecht. De opleiding duurt een drietal maanden, maar de duur hangt voor een groot deel van de leerling zelf af. De opleiding kent vijf ‘stappen’, die in sessies van telkens tien minuten aangeleerd worden. Langer dan tien  minuten de aandacht van de leerlingen bij de les te houden lukt niet.

Apenschool. Lode Engelen.

Apenschool. Lode Engelen.

Het schooltje en tevens woning van de leraar.

Apenschool. Lode Engelen.

Bij de eerste stap leren de aapjes hoe ze een noot moeten ronddraaien met hun achterpoten.

Apenschool. Lode Engelen.

Bij de tweede les leren ze hoe de noot rond te draaien met hun handen.

Apenschool. Lode Engelen.

Als derde stap moet het draaiwerk worden gedaan terwijl ze aan een stok hangen.

Apenschool. Lode Engelen.

En dan mogen ze eindelijk de boom in om het daar uit te proberen. Deze boom is maar 3 meter hoog zodat de leraar nog bij het aapje kan als het mis zou gaan.

Apenschool. Lode Engelen.

De vijfde en laatste stap is de moeilijkste. Bij het plukken van de noten hoog in de boom, kan het gebeuren dat het aapje het touw in de war brengt, waardoor het vast komt te zitten. Op dat moment is het beestje  op zichzelf aangewezen om de knoop te ontwarren. Na een paar lessen lukt het de aapjes om eerst rustig te kijken hoe de knoop in elkaar zit, en dan de nodige lussen te maken en erdoor te kruipen, om op die manier weer los te raken.

Apenschool. Lode Engelen.

De kleine makaken zijn na een paar lessen al heel behendig in het plukken van de noten, en lijken er ook echt plezier in te hebben.

Apenschool. Lode Engelen.

Als ik dan toch op mijn beurt moet wachten kan ik intussen ook wel wat vlooien.

Apenschool. Lode Engelen.

 

 

Apenschool. Lode Engelen.

Oops,  nu dacht ik echt dat dit ook een kokosnoot was….

 

Foto’s ©Lode Engelen, Suraat, Thailand 20.02.2018

Gerelateerde berichten

Lode Engelen
Over Lode Engelen 151 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952, dorpje in Limburg (België). In zijn actieve carrière hield lode zich bezig met röntgenapparatuur vroeger de analoge toestellen, en later de Digitale, waarbij hij zowel de hardware als de software beheerste. Zijn huidige partner Patchaneeboon, in de wandeling afgekort tot Pat. is antropologe, en kwam in 2002 bij hem in België wonen. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is het tweetal naar Thailand afgereisd, en hebben daar in Sansaikom ( Chiang Mai) een huisje gebouwd. Lode is als enthousiast amateur-fotograaf verzot op het vastleggen van het leven van 'gewone mensen' en heeft daarbij veel aan Pat, die in haar beroep veel studies op haar naam heeft over volk en cultuur in Noord-Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*