Thailand heeft ook alcoholverslaafden, zegt mevrouw Sawitri Assanangkornchai, hoofd van het Center of Alcohol Studies aan de Prince of Songkla University in Hat Yai. Een miljoen mensen zijn afhankelijk van een dagelijks ‘drupke’ terwijl honderdduizend mensen zwaar verslaafd zijn. En nu, met de ban op alcohol in Thailand wegens COVID-19, lopen deze mensen ernstig gevaar voor hun gezondheid.

De zware alcoholverslaafden lopen nu extra risico
Dat Thailand er gekleurd op staat, laat bovenstaand kaartje zien. En met de ban zullen ontwenningsverschijnselen optreden. Deze verschijnselen zijn koorts, zweten, misselijkheid, toevallen en aanvallen van angst en deze mensen moeten worden opgenomen, aldus mevrouw Sawitri. Voorts verzwakt alcoholmisbruik de weerstand tegen andere ziektes zoals de corona-infectie.
Afbouwen luidt haar devies; langzaam minderen. Maar dat kan een verslaafde niet zonder professionele hulp. Dat is ook het advies van een hoge ambtenaar. ‘Zodra je ineens stemmen gaat horen, zoek dan hulp.’

Het eerste slachtoffer is al gevallen
Een van de alcoholverslaafden, een man in Buriram, is afgelopen weekend overleden aan de gevolgen van zijn ziekte. En een bouwvakker in Nonthaburi werd zo gek omdat hij geen alcohol kon kopen, dat hij in een tamarindeboom klom en weigerde er uit te komen. Van zattigheid viel hij er tenslotte uit en kon in een politiecel verhoord worden. En wie herinnert zich niet de Zwitser Oliver J die in 2009 zo boos werd van een dag verplicht ‘droog staan’ dat hij, zo zat als een Maleier, een bus verf leeg spoot op een foto van de Koning…
Maar het goede nieuws is, aldus mevrouw Sawitri, dat Thailand nog ver af is van de aantallen zwaar verslaafde drinkers in China, Zuid-Korea en Japan. Alsof dat telt als compliment…
Bron:
Khaosod English
Meer lezen?
In Thailand: geen fles de winkel uit. Zie hier.
En bij koppijn: Bromo-Seltzer. Weblink.
Toelichting
Genoemde mevrouw Sawitri Assanangkornchai van de Prince of Songkla University te Hat Yai, provincie Songkhla, is mede-auteur van ‘Trends and associated factors of alcohol consumption among Southern Thai adolescents, 2003–2009‘; weblink.
Foto’s en prenten
Bier! Photo courtesy of Khaosod English. Alcoholconsumptie 16+ in 2004; auteur Emilfaro. WHO. Bromo-Seltzer tegen koppijn, 1880; wikimedia, 3473919.
Beste lezer
Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com
Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.
Ta ra ra boom de ay…. Je ziet het staan op de derde foto. Voor de herkomst zie https://en.wikipedia.org/wiki/Ta-ra-ra_Boom-de-ay. Een liedje uit het vaudeville genre en voor het eerst op de planken gebracht in 1891 in de revue Tuxedo in Boston, USA.
Maar als Haarlemse jochies hadden we er op straat een Nederlandse versie van. ‘Tarara boomdie-ee, de dikke dominee, die heeft zijn gat verbrand, al aan de kachelrand.’
Er is een website met meer teksten en met een gezongen versie waarin ik Johnny Hoes meen te herkennen: https://www.kinderliedjes.info/tarara-boem-di-ee/
In Chiang Mai is de drooglegging vzn 10 t/m 30 april.
Ik vind het een aantasting van de persoonlijke vrijheid.
Berthy, Chiang Mai.