Thailand. Phuket slaat alarm: toeristen blijven weg door angst voor Corona

 

Het uitbreken van de COVID-19 epidemie heeft er in de Thaise reisindustrie behoorlijk ingehakt. Maar waarschijnlijk zijn de economische gevolgen van de angst voor Corona nergens in het land zo zichtbaar als in Phuket. Met het annuleren van alle groepsreizen uit China staan een 1200 touringcars er al wekenlang werkeloos bij, rondvaartboten komen de haven niet uit en vele hotels zijn hoegenaamd leeg.

Eerder had zich uit de meeste westerse landen al een dalende trend ingezet wat aankomsten betreft, die door de epidemie nog eens behoorlijk versterkt werd. Deze dramatische terugval gebeurt in wat voor Phuket het hoogseizoen zou moeten zijn waarin de centen verdiend worden. Phuket is volkomen afhankelijk van toerisme en daarin speelt de Chinese markt zoals ook elders in het land, een hoofdrol.

Thailand heeft haar grenzen niet gesloten voor individuele Chinese bezoekers, Maar zeker 80 procent van de Chinese toeristen komt met een groepsreis. Geschat wordt dat het toerisme uit China het land jaarlijks $16 miljard oplevert, wat goed is voor 12 procent van het BNP.

In Phuket is de situatie inmiddels zo nijpend dat de voorzitter van de Phuket Kamer van Koophandel, Thanusak Phungdet, zich genoodzaakt voelde aan de bel te trekken om de lokale problemen onder ogen te brengen van de regering in Bangkok.

Onbewoond eiland door angst voor Corona?

Thanusak: snelle maatregelen

‘Ik ben er niet zeker van dat de regering zich realiseert wat het uitbreken van COVID-19 voor Phuket betekent. Van regeringszijde is er hier tot nu toe niemand geweest om de situatie in ogenschouw te nemen’, zo zei hij tijdens een persconferentie

Hij vertelde verder dat een groot aantal medewerkers uit de hotelsector werd gedwongen genoegen te nemen met minder salaris, terwijl de kosten van levensonderhoud hetzelfde zijn gebleven. ‘Als deze situatie nog 10 maanden voortduurt is dit een onbewoond eiland’, aldus de voorzitter.

Thanusak betreurde de afwezigheid van de Chinese toeristen, waardoor zeker 20 hotels hun deuren tijdelijk hadden moeten sluiten. Maar ook de Europese markt zag er verre van rooskleurig uit. ‘We hebben deze maand maar 50 procent van het gebruikelijk aantal Europese bezoekers. Ik verwacht dat dit volgende maand verder terugloopt tot dertig procent’.

Thanusak wil dat de Thaise regering op korte tijd maatregelen neemt om de toeristische sector uit het slop te trekken door het eiland te promoten op de binnenlandse markt. Zijn oproep komt op een moment dat de algehele economische situatie in Thailand verre van rooskleurig is terwijl de regering haar handen vol heeft aan andere problemen.

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. De bevolking vraagd er niet om.
    Wij uit het westen vragen OOK niet om het corona virus.
    Het ligt overal helaas op de loer.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*