Thailand. Heftige discussies na afwijzing verzoek tot versoepeling immigratieregels


Thaise immigratiedienst
affiche bij de Thaise immigratie

Het bericht dat de Thaise immigratiedienst er niet aan denkt de registratieregels te veranderen is bij veel  buitenlanders in het verkeerde keelgat geschoten. Zoals Trefpunt Azië eerder berichtte, bood een groep expats onder aanvoering van enkele Engelse journalisten en leraren een petitie aan om een paar clausules in de immigratiewet te wijzigen.

Op zichzelf  is een dergelijke actie al zonder precedent, daar verreweg de meeste in Thailand wonende buitenlanders er de voorkeur aan geven zich te voegen naar de regels zonder zich in de kijker te plaatsen.

In de bestaande wetgeving wordt gestipuleerd dat telkens wanneer een buitenlander voor meer dan 24 uur het adres verlaat waar hij of zij geregistreerd staat, dit bij de immigratiedienst gemeld moet worden.

Voor veel buitenlanders brengt deze pre-digitale regel een hoop rompslomp met zich mee. De aangeboden petitie, die door meer dan 5000 mensen werd ondertekend viel naar het zich laat aanzien op dovemansoren.

Door veel buitenlanders wordt dit gezien als een teken dat de welkom mat voor de Thaise voordeur daarmee is weggehaald. De immigratiedienst houdt echter vol dat dit niet het geval is. Het zou een kwestie van nationale veiligheid zijn om buitenlanders nauwgezet in het oog te houden. Om terrorisme te bestrijden en slechteriken buiten te houden zullen de regels strikt moeten worden toegepast.

De ironie wil dat een dergelijke uitspraak volkomen voorbijgaat aan het feit dat in veel toeristenplaatsen de lokale politie een cordiale werkrelatie heeft met maffia-achtige figuren uit bijvoorbeeld de verhuur van waterscooters. In het verleden leverde dat verschillende keren aardige schandaaltjes op.

Zo trokken enkele jaren geleden de ambassadeurs van een aantal EU-landen gezamenlijk naar Phuket om de lokale overheid te verzoeken hun politieapparaat op te schonen. Dit kwam nadat ook van Chinese zijde daarop al was aangedrongen.

Buiten dat alles wordt er door de lokale politie een aardige duit gehaald uit de maandelijkse bijdragen, die bars en massagehuizen moeten afstaan; plekken bij uitstek uiteraard waar de officieel verboden prostitutie welig tiert. Het zijn argumenten die in de buitenlandse goegemeente in Thailand veel over de tong gaan.

Ondertussen hebben verschillende buitenlandse kamers van koophandel een paneldiscussie georganiseerd rond de scherpe registratieregels van de Thaise immigratiedienst. De belangrijkste daaronder vindt donderdag plaats in de Foreign Correspondents Club of Thailand (FCCT) en zal naar het zich laat aanzien druk bezocht worden. Het is twijfelachtig of het veel zoden aan de dijk zal zetten. Te verwachten is eerder dat de Thaise overheid haar hielen nog schrapper zal zetten.

Bron: TTR-weekly

Meer lezen?

Over de immigratiedienst; https://www.trefpuntazie.com/thailand-immigratiedienst/

 


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

 1. De TM30 regels gelden voor de verhuurders van accommodatie, niet voor de buitenlander; met uitzondering van de situatie dat de buitenlander zelf eigenaar is van een accommodatie. De melding (door de huisbaas/eigenaar) kan vervolgens per post worden gedaan of hopelijk binnen niet al te lange tijd via het internet of een app. Gewoon ordinaire bureaucratie die er volgens mij op gericht is om illegale verhuurders aan te pakken (geen vergunning, geen belasting betalen) en niet om buitenlandse boeven te vangen. Sommige verhuurders (waaronder AirBnB-ers) willen het TM30 formulier niet tekenen. En de minister van Financien gaf vorige week toe dat de aanstaande verlaging van de inkomstenbelasting meer dan zal worden terugverdiend door het opsporen van bedrijven/particulieren die hun belastingverplichtingen niet nakomen.

  • De TM30 is voor eigenaren/verhuurders en die moeten dat netjes invullen en hun klanten melden. Maar het probleem is dat de buitenlander die verblijft in zo’n accommodatie en geen TM30 in zijn paspoort heeft daar problemen mee krijgt en gevraagd wordt de boete te betalen; ik heb ook gelezen dat het de verlenging van een stempel in de weg kan staan. De Immigration in dit land hanteert de regels niet uniform.

   Dat boefjes geen TM30 laten invullen is terecht want dan zijn het immers geen boefjes meer…. Je vangt echt geen boefjes met een TM30. Wel belastingontduikers die verhuren en dat niet opgeven. Maar of dat de ware achtergrond is van de huidige heksenjacht? Ik vind het Big Bro, meer niet.

   • HET probleem was/is dat een groot aantal verhuurders (en hun buitenlandse klanten) nog nooit van de TM30 gehoord hadden omdat deze regel in een aantal districten (waaronder Bangkok) nog nooit is toegepast. Ik heb er in de 13 jaar dat ik hier woon nog nooit een probleem mee gehad. En nu ook niet, schat ik. Mijn huisbazin vult het formulier in, ik krijg de boete (800 Baht) van haar terug en de volgende keer stuurt ze het formulier per aangetekende post of met een app naar Immigratie.

 2. Absoluut niet verbaasd! Overheden geven niet snel toe dat ze fout zitten, en Thailand zeker niet. Ik ga mijn persoonlijke mening NIET delen op Facebook, ThaiVisa en andere sites, aangezien die zeker in de gaten worden gehouden.

 3. De laatste berichten zijn dat van versoepeling geen sprake kan zijn, eerder aanscherping. Men gooit het op kwaadwillende elementen alsof die een briefje invullen met hun verblijfplaats….. Het is gewoon een Big Bro verhaal en mensen zullen er niet aan ontkomen als ze longstayers zijn; voor toeristen heeft dit geen betekenis.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.