Afval vervuilt de horizon van Thailand. De overheid doet er iets aan

Afval aan het strand van Phuket

Van al het moois dat Thailand te bieden heeft is er ook een lelijke kant die de horizon danig vervuilt. En dat is afval. Overal waar je kijkt. Langs de berm, in het bos of in het park, op straat, in het witte zand van het strand, de tuin, aan de oever van de rivier. Overal rotzooi. Zelfs op de terreinen van tempels en bezienswaardigheden. Vooral veel blik en plastic. Waarom? Omdat men dit achteloos van zich af gooit, zo is mijn ervaring.

De wil is er wel. Er zijn vuilnisophaaldiensten, straatvegers, afvalbakken, er is de nodige voorlichting vanuit de overheid. Maar toch blijft het probleem hardnekkig. Rommel in de openbare ruimte is de normaalste zaak van de wereld. En ben je jouw bed of sofa moe dan dump je dat ding toch eenvoudig achter de mangobomen. Het liefst een stevig eind uit de buurt.

Zo ook in het beroemde Khao Yai National Park. Het oudste en grootste nationale park van Thailand, dat ook nog eens  op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Met klaterende watervallen, diverse soorten wilde dieren en bijzondere bomen en planten. Een plek die door veel dagjesmensen vanuit Bangkok en buitenlandse toeristen wordt bezocht. Daar wordt het dumpen van afval een steeds groter probleem.

Bert Vos, Thailand, Afval, Duurzaamheid,
Afval op de post. Foto: Facebook Ministerie van Milieu

Afval Thuisbezorging

Mensen die het afgelopen weekend het park hebben bezocht en na een picknick of zo de zooi achter zich hebben gelaten kunnen vanaf nu een pakket met afval thuisbezorgd krijgen. Het Ministerie van Milieu laat het vuilnis inpakken en per post bezorgen bij de vervuilers. Met een bijgevoegd brief waarop staat: “We hebben uw afval verzameld in een kartonnen doos en sturen het naar uw huis. Dit zou een les moeten zijn om nooit meer zomaar afval weg te gooien.” Aldus de nieuwssite The Thaiger.

De namen en adressen van de bezoekers zijn namelijk geregistreerd bij de parkadministratie, zodat vervuilers eenvoudig kunnen worden achterhaald, zeggen de parkwachters. Er wordt zelfs aangifte tegen gedaan wegens het overtreden van de National Park Act en mogelijk krijgen de schuldigen een boete opgelegd. Volgens de autoriteiten staan er genoeg vuilnisbakken in het park. Mensen mogen vrijelijk door het landschap rijden, wandelen en genieten van de prachtige natuur. Maar zoveel vuil achterlaten? Dat vindt het ministerie ongewenst.

 

Hoe dan?

Dan rest bij mij nog de vraag. Hoe doen ze dat dan? Hoe weet je wie wat waar achterlaat? Gaat er dan iemand mee die de boel in de gaten houdt. Alleen de naam van een bezoeker noteren is natuurlijk niet genoeg. Moet diegene dan ook de plek aanwijzen waar hij of zij de picknickmand uitpakt? Want dat doen Thai graag. Picknicken. Het liefst met de hele familie, met muziek, veel eten en een drankje of tich. Best wel gezellig. Maar, het begin is gemaakt en nu maar hopen dat dit tot bewustwording leidt dat je niet zomaar alles van je af kunt gooien.

Eerder op Trefpunt: Thailand wil van plastic soep af
Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.