Thailand: Advertentie modehuis voor dure handtas valt verkeerd

Een advertentie van het luxe modehuis BOYY Boutique in Bangkok voor een dure handtas is slecht ontvangen door het Thaise publiek. De tas, Bobby 23 Soft Truffle Cream genaamd, is te koop voor 42.775 baht (1.137 euro). In een videoclip op Instagram wordt de tas gepromoot tegen de achtergrond van onder meer fruitstraatverkopers, een tuk-tuk, een motortaxi, een stadsbus, een markt en een langstaartboot. Met figuranten die deze tas waarschijnlijk nooit kunnen betalen. Dat schrijft The Thai Enquirer in een opiniestuk.

De achtergrond was blijkbaar bedoeld om de Thaise uniciteit en authenticiteit in beeld te brengen. Dat viel echter bij veel Instagramgebruikers in slechte aarde. De kritiek richt zich op de hypocrisie van BOYY Boutique, die de luxe-tas toont met op de achtergrond mensen die zich een dergelijke accessoire waarschijnlijk niet kunnen veroorloven. En dan ook nog tijdens een pandemie waarin tienduizenden Thai worstelen om te overleven. Lange rijen voor de voedseluitdeling is een dagelijks terugkerend straatbeeld. “Armoede is geen accessoire”, aldus een gebruiker. “Armoede is een probleem. Stop met romantiseren en ontmenselijken. Niemand wil arm zijn.” Een andere Instagrammer vindt het belachelijk dat je een tas van meer dan 1.000 dollar met mensen in beeld brengt die weinig verdienen en zich zo’n tas nooit kunnen veroorloven. “Dit is niet cool. Dat is ongelijkheid.”

Veel Thai moeten dagelijks zien te overleven, voedseluitdeling Bangkok. Foto: Dinner in The Sky.

Handtas Made in Thailand

Een woordvoerder bood namens het modehuis excuses aan voor het feit dat de indruk werd gewekt van verheerlijking of uitbuiting van arbeiders. “De mensen in de video waren zich ervan bewust dat we een campagne voor een modemerk aan het opnemen waren en kregen compensatie voor hun tijd. Sommigen weigerden in beeld te komen, dus lieten we in plaats daarvan hun producten zien. De bedoeling was juist om de sociale structuur, schoonheid en smaak te promoten die Thailand zo uniek maakt”, aldus deze verklaring.

BOYY Boutique 

BOYY Boutique meldt dat haar fabriek aan alle internationale auditnormen voor ethische en eerlijke behandeling van werknemers voldoet. Het modehuis zegt dat ze werk maakt van het promoten van het merk ‘Made in Thailand.’ Dit doet ze ten behoeve van alle creatieve modeontwerpers en ondernemers die iets willen opbouwen op een plek die niet vaak wordt beschouwd als een modestad op het wereldtoneel. Hoewel de makers erkennen dat de advertentie verkeerd kan overkomen, vinden ze niet dat ze in de fout gingen. Ze zeggen juist een beeld te hebben willen geven van het unieke van Thailand.

Dagelijks leven Bangkok

Het is romantiseren van armoede, luidt de kritiek in het opiniestuk van de Thai Enquirer. “Het situeren van deze handtas op plaatsen waar ze niet zou moeten zijn, is niet alleen een valse realiteit, maar ook beledigend.”

Straatverkoper Bangkok. Foto: Bert Vos.

In haar Instagram-account toont medeoprichter van het modehuis Wannasiri Kongman geen greintje berouw.  Ze kaatst terug met een aantal retorische vragen: “Wie ben jij om onze campagne uit te leggen? Snap je die echt, of doe je maar een gok? Wat jij schrijft is waarschijnlijk een reflectie op jou, niet op ons productieteam. Ons concept is om het dagelijks leven van Bangkok te presenteren. We willen het alleen maar weerspiegelen, dus waarom zou je er automatisch van uitgaan dat degenen die eerlijk hun werk doen arm zijn?”

Ondanks de kritiek en verontwaardiging is de video niet verwijderd.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door BOYY Official (@boyyboutique)

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

2 Comments

  1. Een tas van meer dan 1000 euro vind ik bizar, maar als je bizar wilt doen…..ga je gang. Overigens vind ik de mogelijke ophef er over ook onzin, dan zou je ook alle Mercedessen, BMW’s en zo ook van de straat moeten halen. Berthy

  2. Iemand die, middenin een pandemie, een handtas van 1300 dollar koopt, is moreel volkomen failliet. Herstel: Iemand die een handtas van 1300 dollar koop is moreel volkomen failliet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*