Thailand: Actievoerders tegen kolencentrale gearresteerd


Redactie, Songkla, Kolencentrale, Miliieubeweging

Tijdens zijn toespraak op de Klimaatconferentie Parijs 2015 liet Thailand’s minister-president de wereld weten dat zijn land binnen vijftien jaar haar CO2 uitstoot zal terugdringen met 20-25 procent. Dit zou gerealiseerd worden door een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en het promoten van duurzame vormen van energie. Het accent zou komen op ontwikkeling van groene industrieën en uitvoering van het zgn. sufficiency-economy model. Dat laatste is een nogal vaag geformuleerd economisch model, dat gedeeltelijk gebaseerd is op ruilhandel.

Critici hier te lande noemden indertijd het plan volkomen onrealistisch en alleen maar showpraat voor het wereldpodium. Volgens Srisuwan Janya, president van de Stop Global Warming Association, staat het plan haaks op het huidige regeringsbeleid. ‘Wat ik hoorde van onze minister-president waren honingzoete woorden om de wereldgemeenschap te behagen. Maar wat de regering hier in Thailand doet, is totaal het tegenovergestelde’,zei hij.

Zo te zien had hij het volkomen bij het rechte eind.  In Thailand staan verschillende projecten op stapel voor met fossiele brandstof gestookte electriciteitscentrales. Voor twee ervan, één in de buurt van de populaire badplaats Krabi en de andere in Songkla, wordt binnenkort met de bouw begonnen, geheel volgens de plannen van de Electricity Generating Authority van Thailand.

Sinds die klimaatconferentie werd er verschillende malen geprotesteerd tegen de bouw van deze centrales. Zo ook dinsdag toen in Songkla een protestactie werd georganiseerd door actiegroepen en bewoners die geen kolencentale in hun provincie willen. De actievoerders die vlaggen droegen met daarop “No Coal”, wilden een petitie aanbieden aan premier Prayuth Chan-ocha, die op dat moment een bezoek bracht aan Zuid-Thailand.

Maar zover kwam het niet want de politie greep hardhandig in. Minstens drie actievoerders raakten gewond, aldus een mediarapport. Zestien actievoerders werden gearresteerd voor verstoring van de openbare order en het hanteren van wapens. Met dat laatste werden de vlaggen die ze meedroegen bedoeld.

Het is niet onwaarschijnlijk dat ze ook zullen worden beschuldigd van illegaal samenscholing onder een door de junta ingestelde wet die samenkomsten van meer dan vier personen verbiedt, wat ze op zes maanden gevangenisstraf kan komen te staan.

Later tijdens een persconferentie, waarin hij gevraagd werd naar het politieoptreden, antwoordde Prayuth dat ‘het aan de politie was om over dit soort zaken te oordelen’.  En zijn glas heffend om een toost uit te brengen voegde hij er aan toe: ‘Ik ben zo blij hier te zijn en de gelegenheid te hebben de lokale mensen te ontmoeten’.


Redactie
Over Redactie 640 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.